Design og koding av Albertine Løseth Vestvik // Albiss.blogg.nostrutseving - spis den!


  Skrevet 15.05.2017 klokken 18:41


Noe av det jeg liker best med våren, er at skogen fylles med fantastiske spirer og planter. Jeg er en av dem som synes det er viktig å plukke sin egen mat om man har mulighet, og det er absolutt noe jeg mener at vi burde bli flinkere til og mer bevisst på. Det vokser deilige og næringsrike planter rundt oss overalt, og det er ingen grunn til å overse dem. 

Strutsevinge er en av de mange tusen bregnene som finnes, og den har blitt brukt som mat i all tid, spesielt i det østlige usa. Her i Norge vokser den så og si overalt, og jeg kan huske at jeg lekte masse med dem da jeg var mindre. Jeg regner med at alle dere vet hvilken plante jeg snakker om! Den trives i en litt skyggefull skog, og står fin og grønn hele sommeren. 

De små skuddene som kommer opp fra bakken er nydelige og næringsrike, og man kan enten koke eller riste dem i panne med litt olje og salt. Smaken kan minne litt om asparges, og konsistensen er fast. Den blir mye brukt i Canada og i Asia, og man kan kjøpe den hermetisert og frossen i flere land. 
Jeg synes de er så utrolig fine! Og de smaker så godt!

"Næringsverdien er på høyde med spinat. Den har et spesielt lavt innhold av natrium, høyt innhold av fiber og protein og høyt innhold av antioksidanter som er sammenlignbart med blåbær. Strutseving er også en god ikke marin kilde til omega-3 fettsyre."

....Så, til dere som vil være sunne, økologiske og gjøre noe hyggelig en varm vårdag - gå ut og plukk! 


Ingen kommentarerkusmi kos


  Skrevet 12.10.2016 klokken 15:16
Uff....I dag er dagen hvor jeg ser på meg selv i speilet og lurer på hva som er galt. Du vet, noen dager føler meg seg bare helt bånn, både utenpå og innvendig. De mørke høstdagene gjør at jeg får så lite energi eller lyst til å gjøre ting, det eneste jeg har lyst til er å krølle meg sammen i sofaen med dyne, varm te og se på tv-serier. Er det fler som er enige? 

Uansett, jeg har nettopp kommet hjem fra jobb, og er helt ferdig! På denne tiden pleier jeg alltid å bli forkjølet, så det er vel bare et spørsmål om tid før jeg blir det. For å prøve å unngå det er det mye man kan gjøre, og jeg jobber for harde livet for å sikre meg en god helse og et bra immunforsvar til vinteren. Nå har jeg rigget meg til rette her med både varmeflaske, litt yoghurt og Kusmite, og er klar for å slappe av før det bærer mot trening og middag. I morgen ettermiddag skal jeg på nok et event igjen, så da gjelder det å nyte de dagene man har fri! Kusmiteene er forresten helt fantastiske, og jeg anbefaler dere virkelig å kjøpe dem om dere ikke har de i hyllene hjemme allerede! Jeg har en samling med alle smakene, og herregud så gode de er! I tillegg er de pakket delikat inn, med masse fine farger. Løp og kjøp! 


Én kommentarulykkesuken


  Skrevet 01.09.2016 klokken 12:07


Ja, dere! Dette er et typisk innlegg hvor jeg faktisk synes synd på meg selv, for i løpet av denne uken har det skjedd mye rart med meg. Ikke bare har jeg fått den største kvisen midt på nesa og ryggproblemer, jeg har også hatt store smerter i visdomstennene mine på den ene siden, og i skrivende stund ligger jeg i sengen med hovent kinn, slapp tunge og lepper uten følelser. Jeg fikk heldigvis dra hjem fra jobb litt tidligere for å trekke tennene, og selvom det er deilig å bare få de ut, gruer jeg meg veldig til dagene fremover. I vinter tok jeg begge på den ene siden, og midt i julefeiringen i Danmark fikk jeg betennelse som jeg gikk med i en hel uke! Derfor håper jeg at alt går fint denne gangen! Uansett, det er deilig å være kvitt alle fire, og bare tanken på at jeg aldri må trekke fler visdomstenner gjør meg kjempeglad! Blodsmaken og smertene får jeg vende meg til. Det er jo alltid deilig med ett par dager fri :-) 

Ja, så var det ryggen min da. Jeg har vært hos en terapaut som tipset meg til forskjellige tøyeøvelser og sovestillinger, jeg sover nemlig helt spesielt og det har rett og slett slitt på kroppen min. Hun mente også at jeg burde begynne med pilates, noe jeg faktisk har hatt lyst til veldig lenge nå, så kanskje jeg klarer å få det til denne gangen. Har dere noen erfaring med pilates? 

Sånn....det var nok klaging for en lang stund fremover. Det er så deilig å ha et sted hvor man bare kan slippe ut alt! Marius får nok høre litt klaging når han kommer også, men sånn er det å ha en kjæreste :-) Nå skal jeg sove litt, også tenker jeg å lage meg noe flytende til middag......kanskje suppe? Har dere noen tips?

 


3 kommentarermin verste fiende


  Skrevet 25.04.2016 klokken 15:10


I det siste så har det vært en del av dere som har spurt meg om hvorfor jeg alltid spiser glutenfritt brød. Ikke at jeg har skrevet det så ofte, men jeg kanskje dratt det inn noen steder når det kommer til hva jeg pleier å spise og sånt. Og ja, jeg har glutenintoleranse. Jeg ble testet da jeg var mindre, men foreldrene mine har egentlig aldri tatt det så alvorlig, og det har da heller ikke jeg. Før nå. Jeg har bokstavelig talt levd på brød med pålegg så lenge jeg kan huske, og det finnes vel ikke noe bedre heller? 

For kanskje ett år siden begynte jeg å tenke på det, da jeg hele tiden gikk rundt og hadde vondt i magen. Jeg er så og si alltid oppblåst, noe som er fryktelig slitsomt. Jeg må jo bare fortelle med en gang at dette er absolutt ikke noe veldig alvorlig, det er jo noen som får kjempestore problemer når de kun får i seg litt gluten, men sånn er altså ikke jeg. Det er allikevel noe jeg prøver å være flink med, fordi det er aldri morsomt å gå rundt og ha vondt i kroppen. 

Når jeg spiser gluten får jeg først vondt i magen, stort press i leggene, og jeg kan deretter bli veldig deprimert og trøtt. Min mening er også at dette kan ha noe med sovingen min å gjøre, for de dagene jeg spiser gluten, blir jeg helt utslitt og kan sove i uttallige timer. 

...Men når jeg holder meg unna gluten, gjerne i en lenger periode, blir jeg opplagt, glad, og best av alt - jeg føler meg fin! Jeg får også lyst til å spise sunnere, noe som bare er positivt.


...se på alt det gode jeg selger, da! Bildet er tatt av meg i fjor. 

I disse dager er det jo veldig lett å holde seg unna gluten, men samtidig så jobber jeg på et bakeri og er i tillegg veldig glad i bakevarer og mat generelt, og da blir det vanskeligere. De gangene jeg går på dietter eller liknende, så må jeg kutte ut alt av brødvarer, selv glutenfritt, fordi det gjør at jeg får mer lyst på. Det er ganske vanskelig å avvende slike ting, men det suget går fort over! Heldigvis finnes det masse gode produkter som har blitt glutenfrie, som couscous, knekkebrød, tortillalefser og chips. Glutenfritt brød er jo egentlig ganske dyrt, men heldigvis for min del så selger vi det på jobben, og jeg får lov til å spise det i stedet for vanlig brød. Det smaker forresten utrolig godt, og inneholder masse fiber. Det er allikevel ikke noe spesielt sunnere, og man blir ikke så mett heller. Men - godt og glutenfritt! 

Jeg har vel ikke så mye mer å si, men jeg håper at dette var svar nok! Det er bare å spørre hvis det skulle være noe mer. 
Har noen av dere reagert på gluten? 


2 kommentarerskjønnhetstips


  Skrevet 16.03.2016 klokken 12:34


God morgen, dere! Solen skinner, og jeg skal snart på trening for å starte dagen. Aller først vil jeg gi dere et lite skjønnhetstips, for jeg har nettopp fått tak i et helt fantastisk produkt som jeg allerede elsker! Det er en cleansing gel fra Clarins, et merke jeg ikke har brukt så mye før. Jeg har aldri hatt problemer med uren hud eller kviser, men det er uansett viktig å rense huden og ta vare på den, og denne er helt utrolig! 

Det er en rengjøringsgelè, men når du påfører den i ansiktet forvandles den til en fin olje, som deretter blir melkeaktig. Poenget med denne kremen er at du skal påføre den på tørr hud, og jobbe litt med den før du skyller den av med lunkent vann. Den løser lett opp sminke og urenheter, og gjør huden frisk, ren og silkemyk. Den inneholder også marulaolje. Veldig deilig, og man trenger bare en bitteliten teskje hver gang. 


Clarins Pure melt cleansing gel, 290,- 


Én kommentargod mandag!


  Skrevet 14.03.2016 klokken 13:51


God mandag, solståler! Jeg har nettopp kommet hjem fra jobb, og er straks klar for å løpe ut døren igjen, i dag skal jeg nemlig trene! Ikke noe om og men i dag, nei... 

I går hadde jeg fri, og jeg kan fortelle dere akkurat hvor lat Marius og jeg var! Jeg våknet klokken ett, så på tv (i sengen) i rundt to timer, før vi sovnet på hverandre....Så, en time senere, våkner jeg av popcornlukt, og da hadde Marius poppet popcorn til meg og lagt posen i ansiktet mitt, slik at jeg skulle våkne. Bare for å nevne det, så elsker jeg popcorn over det meste, og jeg sluker en hel pose alene på rundt fem minutter. Så lå vi der igjen, med popcorn og tvserie, til vi ble sultne. Da dro vi på butikken og kjøpte mat og sjokolade, dro hjem igjen og spiste mens vi så på film.....Jeg kan ikke huske sist jeg var så slapp, og det verste er at man bare blir mer sliten av en slik dag. Men herregud, så uthvilt jeg er i dag! Noen ganger fortjener man å ha slike dager, og dessuten motiverer det meg enda mer til å starte en ny uke med trening. Kos deg på søndager, med god samvittighet! I dag har solen skint i hele dag, og det blir ikke stort bedre enn det! Skulle ønske at jeg rakk å ta meg en liten tur ute. Jeg håper at det er noen andre av dere som har muligheten! Ha en fin dag videre :-) 


Én kommentarsalat i det fri


  Skrevet 03.03.2016 klokken 16:55


For en deilig dag! I dag våknet jeg opp til snø, og av en eller annen grunn så elsker jeg det! Ikke bare tar det lenger tid før sommeren er her, men det er jokoselig ute når det er så hvitt og fint, synes dere ikke? 

Etter jobb i dag klarte jeg endelig å dra rett på trening, noe som føles så godt i kroppen! Det vanskeligste med å komme hjem så tidlig hver dag, er at det er ekstra fristende å legge seg ned på sofaen....og da kommer man sjelden opp igjen! Jeg møtte også to venninner på Elixia, og det resulterte i en ganske så effektiv økt. Jeg har sjelden matlyst etter trening, men i dag ble jeg faktisk sulten under selve økten, og da jeg gikk forbi "lett" på vei hjem, klarte jeg ikke å holde meg unna! De har jo så mye godt, og man blir alltid fristet av å gå forbi. De har også hatt mange nye produkter i det siste,  noe som gjør det ekstra spennende å komme innom en gang i blant. I dag tok jeg med meg en deilig salat hjem, uten kjøtt, men med masse ost, avokado og bønner. Jeg har blitt så lei og nesten fått litt avsmak på kjøtt i det siste, så jeg prøver å spise mer grønt. Ost kommer jeg aldri til å slutte å spise, men jeg klarer meg helt fint uten kjøtt og kylling.

Da jeg kom hjem drysset jeg også litt chiafrø over. Ved siden av hadde jeg selvfølgelig min daglige juice med rødbeter, sitron, eple og ingefær. Veldig god, og en av de få jeg tåler! 

Nå skal jeg slappe av litt her hjemme før jeg skal møte Marius! Det blir bare kos resten av kvelden, og det skal jeg virkelig nyte! Ha en fin torsdag videre :-)


4 kommentarerthe perfect lunch


  Skrevet 15.12.2015 klokken 14:49


Endelig har LETT kommet til Sandvika! Jeg elsker at det å spise sunt har blitt mer populært i Norge, og at det finnes så mange gode alternativer til mat. På LETT selger de stort sett det meste av sunn mat og drikke, i tillegg til snacks. Jeg har blitt helt avhengig i det siste, og har lyst til å dra dit hver eneste dag. Det er så enkelt, og samtidig sunt og godt.

Salaten og wrapen er begge gode, men wrapen inneholder selvfølgelig litt mer karbohydrater. Derfor pleier jeg å spise salaten oftere, og dette er min favoritt! Du kan velge hva du vil ha i den, og her er det jeg pleier å velge: 

grønnkål 
søtpotet
kalkun
cottage cheese 
rødløk
rødkål
spinat
en halv avokado

...I tillegg har jeg alltid olivenolje på, og en flaske med nypresset rødbetjuice ved siden av. De presser juicen selv hver dag, og har mange forskjellige :-)Salatene er kjempestore, og metter i en lang stund! Perfekt å ha med seg på jobb eller skole om du ikke har tid til å lage det selv :-) Den holder også fint i kjøleskap om du ikke skal spise den samme dag eller om du ikke orker alt! Anbefaler dere å ta turen :-)


Ingen kommentarerperfekte lepper


  Skrevet 16.10.2015 klokken 18:21


Som dere vet så var jeg på et Restylane event for en liten stund tilbake, og jeg vil gjerne dele et produkt med dere som jeg fikk i goodiebagen. Dette er en lipstick som er helt fantastisk, og jeg har begynt å bruke den hver eneste dag. Den forsterker og tilpasser seg den naturlige fargen på leppene, på hver enkelt person. Den kan også brukes i kinnene som rouge, hvor den også tilpasser seg din egen hudtone! Hvor perfekt er ikke det?

Jeg får en naturlig og fin rosa farge, og jeg elsker det! Det blir ikke en farge som smitter av eller som kan komme utenfor leppene, så jeg bruker den mye på jobb for å se litt ekstra fresh ut! Fargen holder lenge, og den inneholder naturlige ingredienser som arganolje og aloe vera. Disse to ingrediensene er hudforbedrende, fuktighetsgivende og revitaliserende. Lipsticken inneholder også vitamin E. 

Det beste med alt er at den bare koster 250,- og at du kan få den gratis ved behandling med Restylane. Dette gjelder kun i Oktober og November. Du kan besøke denne siden for mer informasjon. 

Dette er absolutt ikke et sponset innlegg, kun et fint lite tips til dere som vil prøve et unikt og spennende produkt! :-) Anbefales! 


4 kommentarermin faste morgenrutine


  Skrevet 12.10.2015 klokken 13:52


Tiden er inne for en ny og deilig uke, og jeg gleder meg! Det begynner å bli skikkelig kaldt ute nå, men jeg synes egentlig at det bare er kjempekoselig. Tenne i peisen, drikke varm drikke og ha en unnskyldning for å gå i store jakker og varme sko. Det beste som finnes! 

Jeg er også innom for å fortelle dere litt om en ny favoritt innen kosttilskudd.

For noen uker siden begynte jeg å endre litt i vanene mine, og jeg kom i tillegg over et nytt produkt. Argi+ er rett og slett et pulver som du blander ut med vann eller noe annet flytende, og drikker. Den inneholder masse vitaminer og aminosyrer som gir deg energi i hverdagen, og jeg kan jo avsløre at jeg har merket en stor forbedring. Som dere vet så sover jeg mye og har slitt mye med å være slapp, så dette var midt i blinken for meg. Jeg føler meg kvikkere, og har mye mer å gi på treningen. Dette er spesielt deilig å ha nå som det begynner å bli mørkere ute, og man blir mye raskere trøtt og sliten. 

Det som er det beste er at jeg har litt problemer med å svelge tabletter, så jeg elsker at det er pulver. I tillegg er smaken helt fantastisk, og et glass går rett ned! 
Dette produktet er fra Forever Living, et merke som blir mer og mer populært. Jeg har også lest mange anmeldelser og så og si alle er fornøyde, noe som er et veldig godt tegn! De selger mange forskjellige produkter, og jeg kan i samme slengen anbefale lepomaden som er på bildet. Den inneholder jojoba og aloe vera som gjør leppene silkemyke og fine - jeg bruker den hver dag og elsker den! 

Hvis noen av dere er nyskjerrige eller ønsker å kjøpe noen produkter, kan dere sende en mail til Esra.erdemir@live.no


Én kommentarcosmica blue


  Skrevet 10.03.2015 klokken 16:04


For noen få uker siden var jeg på et event i samarbeid med hudpleieserien Cosmica, og du kan lese om eventet her.  Da vi dro derfra fikk vi en skikkelig stor og fin goodiebag, og jeg er faktisk så fornøyd med disse produktene at jeg velger å anbefale dem her, til dere. Det er ikke ofte jeg velger å skrive om goodiebags, ikke bare fordi det ofte er mye rart, men også fordi jeg ikke er så lett å overbevise når det kommer til slike produkter. 

Produkter fra Cosmica har jeg brukt flere ganger fra før av, og jeg har alltid vært fornøyd. Cosmica har faktisk eksistert i det norske apotek i mer enn 60 år, og de har et stort utvalg til både ansikt, kropp og skjønnhet. Produktene er skånsomme mot huden, og er laget spesielt for nordisk klima. Vi fikk ganske mange forskjellige produkter i goodiebagen, men denne "blå" serien er en skikkelig favoritt. Den er for damer som er over 25, og som har en hud som begynner å vise sine første aldringstegn, men som allikevel er normal. Jeg bruker både dagkremen, nattkremen og rensingsvannt, og er storfornøyd. Det er så deilig å ha en hel serie med kremer som man kan bruke sammen, i stedet for mange forskjellige. 
Vi fikk også en annen krem, og den skal jeg fortelle om senere! Huden min har faktisk blitt mye mer stram og glødende, og jeg elsker det. Jeg anbefaler alle til å kjøpe disse produktene om dere ikke ønsker å bruke altfor mye penger, og er opptatt av gode ingredienser. De selges på alle apotek! Har dere prøvd en av disse kremene før?


Én kommentarhjemmelaget suppe og et smil til meg selv


  Skrevet 04.11.2014 klokken 23:03


God kveld mine kjære lesere! Ah, dere aner ikke hvor fantastisk denne dagen har vært, og jeg sitter igjen her med det største smilet. 
I løpet av de siste tre timene har jeg fått gjort mer enn det jeg har gjort på flere måneder, og det kjennes nesten altfor godt ut til å være sant.

Dagen start halv syv på Kanel, og da jeg var ferdig klokken to, dro jeg hjem og svarte på mailer, betalte regninger, planla litt forskjellige ting og
slappet av med Masterchef. Det er forresten skikkelig spennende nå, to episoder unna en vinner, og jeg gleder meg til å se hvem det blir.

Etter en ordentlig powerwalk rundt på Storsenteret for å handle, endte jeg opp med å handle inn nesten alle julegavene jeg skulle ha. Det er vel
en av de beste følelsene man kan ha, ihvertfall når juletiden kommer og alle skal i butikkene samtidig som deg. Da sitter jeg her hjemme i den lille
leiligheten min og pynter de fine pakkene jeg kjøpte lenge i forveien! Haha...

....Jeg endte også opp med å kjøpe meg et digert gresskar, for jeg fikk plutselig lyst på det til middag! Man kan jo lage masse forskjellige, morsomme
retter ut av ett eneste gresskar, og derfor har jeg mange oppskrifter til dere på lager. Kveldens middag ble en enkel gresskar-og gulrotsuppe med chili og
ingefær, og ikke bare er den supersunn og proppfull med viktige næringsstoffer - den smakte også himmelsk!
...Mmmm! Ser det ikke godt ut? Jeg stekte litt oksekjøtt og hadde det i, sammen med litt hakket persille og hjemmeristede gresskarkjerner
som jeg også fikk ut av gresskaret jeg kjøpte! Oppskriften kommer i morgen.  

Og vet dere hva, jeg har også fått trent i dag. Å love seg selv å dra på Elixia er en ting, men å fullføre det skulle vist ganske mye til.
I dag orket jeg ikke mer, så jeg bare dro. De hadde faktisk pusset opp, fått nye apparater og kortet mitt måtte til og med byttes ut med et
nyere ett.....Herregud, det sier jo litt om hvor lenge jeg har vært borte!

Uansett, Marius og alle guttene hans var der, og jeg tok noen lette knebøy med dem. Jeg trente bare med 30 kg som var oppvarmingsvekten min 
før, men det kjentes ut som 100 kg. Etterpå trente jeg roing, bakside ben også gikk jeg i sånn....seks minutter før jeg ga opp. Men trent har jeg ihvertfall,
og det blir jo bare bedre og bedre for hver eneste dag! Da jeg kom meg ut og var på vei hjem, tittet jeg opp på himmelen og smilte for meg selv.
Det er første gang på veldig, veldig lenge, og jeg håper ikke det blir den siste. Det er herlig å være lykkelig, og jeg savner det.

...Nå skal jeg slurpe i meg resten av suppen før jeg legger meg. En dag til på jobb nå, så har jeg fridag! Håper dere har en fin kveld videre!  


4 kommentareregenkomponert


  Skrevet 22.10.2014 klokken 15:48


Først og fremst vil jeg takke dere for alt som ble sagt og skrevet i går etter innlegget under. Jeg hadde aldri trodd at så mange ville lese, kommentere og
skrive til meg, og dere aner ikke hvor mye jeg setter pris på det. Jeg ble sittende med tårer i øynene i går kveld, for det betyr så mye.
Igjen, tusen takk!

Denne onsdagen har vært fryktelig grå og regnfull, men som dere vet, så elsker jeg slike dager. De dagene hvor man kan være inne med god
samvittighet, sitte foran peisen og gå i tykke ullsokker. Eller som i mitt tilfelle, servere masse kakao med krem til våte kunder.

Nå er jeg endelig hjemme igjen, Marius kom nettopp, og i dag skal vi være sammen. Det er faktisk noen dager siden sist, og selvom jeg elsker
alenetid, er det herlig med kjærestetid noen ganger også! Mens han ligger i sengen og hviler litt, står jeg på kjøkkenet og lager massevis av juice.
Jeg har jo blitt helt hektet etter Icamøtet, og jeg tror juicemaskinen min ble glad da jeg endelig tørket støv av den og satte den på kjøkkenbenken.
Jeg kommer som sagt til å legge ut masse gode og sunne oppskrifter fremover, for juice er faktisk veldig undervurdert, og jeg vil gjøre det jeg
kan for å få fler til å lage sin egen!  
Akkurat nå sitter jeg og heller i meg denne herlige, egenkomponerte juicen som gir masse næring. Oppskriften kommer senere,
og det er bare å glede seg altså.

Pleier dere å lage deres egen juice? 


6 kommentarerhjelp meg


  Skrevet 19.09.2014 klokken 15:00


Okey, dette kommer nok til å være tidenes ekleste innlegg og jeg slår meg selv for å legge det ut, men jeg er bare nødt. 
I dag våknet jeg opp med det rødeste eksemet på halsen, og det har bare blitt verre i løpet av dagen. Nå, de siste timene har
det begynt å klø og svi, og jeg aner ikke hva det er eller hva jeg skal gjøre. Derfor trenger jeg deres hjelp! 
Det er ikke åpne sår slik det ser ut som, det er bare fordi jeg prøvde å smøre på en fet krem. Men det er et stort, rødt område og jeg 
har aldri sett lignende. Jeg har heller aldri hatt problemer med hud eller eksem før, så dette er absolutt helt nytt for meg!
Jeg har vært rød på akkurat samme sted noen ganger i det siste, spesielt når jeg har stresset, men har aldri tenkt over det fordi det ikke har
vært så mye til bry! Men dette jeg har fått nå, er noe veldig ille.

Huden kjennes tørr og hoven ut, og er illrød. Jeg vet ikke om det er en allergisk reaksjon, men det ville vært rart fordi jeg ikke har spist, drukket
eller brukt noe nytt.

Jeg håper at dere skriver til meg hvis dere har en anelse om hva dette er eller om dere vet om noe som kan hjelpe!
Det ville jeg vært evig takknemlig for!  


19 kommentareri fred og ro


  Skrevet 30.08.2014 klokken 19:00


Vel hjemme fra jobb... I dag har det vært helt kaotisk på Kanel, og jeg er kjempeglad for at jeg kun hadde en fire-timers vakt. 
Med byfesten som omringer meg hvor enn jeg går, har jeg bestemt meg for å holde meg hjemme i hele kveld. Jeg er så lei av
bråkete barnefamilier, pølseboder og salgsvarer at jeg rett og slett ikke orker å gå ut. Dessuten får jeg jo med meg alt fra vinduet, så 
det spiller jo egentlig ingen rolle.

I morgen er heldigvis siste dagen, og siden jeg har fri har jeg tenkt meg en liten tur til andre siden av broen
for å sjekke ut utenlandsk mat. Det er fult av boder med mat fra blandt annet Tyskland, Frankrike og Hellas, og jeg gleder meg masse til å titte.
Man får kjøpt alt fra bratwurst pølser og deilige oster, til belgiske vafler og oliven, og hva er vel bedre enn å få litt smaksprøver av det?
Det er som sagt siste dag i morgen med disse morsomme bodene, så jeg anbefaler alle til å ta turen.

....Marius er på fest i kveld, og det betyr bare en ting - alenetid! Det er søren meg ikke ofte at jeg får lov til å kose meg hjemme alene,
og i dag har jeg endelig sjansen. Med tusenvis av hudpleieprodukter som jeg har fått lov til å prøve, rolig musikk, stearinlys og
litt å drikke på, blir dette en perfekt kveld.  

...Mens jeg koser meg med en spakveld for meg selv, er alle andre ute og fester. Jeg er så glad for at jeg er et menneske som liker å være
alene, det er faktisk det beste jeg vet. 
I tillegg regner det ute, noe jeg elsker, så jeg kunne faktisk ikke bedt om mer.

Jeg ønsker dere alle en fantastisk lørdagskveld ihvertfall, uansett om dere er alene slik som meg, eller ute og farter på byen! 


Ingen kommentarersvar fra ernæringsfysiologen


  Skrevet 28.11.2009 klokken 13:42


1.Hvor mange kcal bør man spise om dagen?
Energiinntaket variere mye fra person til person. Faktorer som spiller inn er kjønn,alder, kroppsstørrelse og hvor aktiv man er i løpet av dagen. Trener man mye, trenger man mer energi. For jenter mellom 18-25 år vil inntaket ligge mellom 2000-2200 kcal. Energien fordeles på alle måltidene iløpet av en dag. Frokost (som mange sier er det viktigste måltidet) utgjør ca.20%, lunsj 20 %, Middag (hovedmåltidet) utgjør 30% og kveldsmat 20 %. De resterende 10 % er mellommåltider, eks. frukt mellom lunsj og middag.

2.Hvor mye skal man spise om dagen? og hvor mye godteri kan man spise i uka?

 Se over. Godteri bør begrenses, siden dette kun gir ekstra energi og ingen viktige næringsstoffer. Samtidig er sukker ikke bra for tennene våre. Men det skal være lov å kose seg, så "lørdagsgodteri" er lov.

3.Er bruk av rockering en bra trening?
 Det er viktig å variere treningsformer, og det er som regel kombinasjon av ulike treningsmetoder som gir et godt resulat. Samtidig som man ikke går lei av å trene! Rockering er et godt alternativ, og bra trening for ryggen. Det er også mange ulike øvelser man kan bruke en rockering til for å trene hele kroppen.

 4.Hva skjer over lengre tid hvis man spiser godteri istede for middag flere ganger i uken?(samme kaloriinnhold)
Dette kan føre til mangler på viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Som nevnt inneholder godteri kun sukker, og ingen næringsstoffer. Samtidig vil man bli slapp og trøtt.

5.Har det noe å si når på dagen du spiser? Isåfall hva? (ikke bare den  vanlige da har du lavt blodsukker hele dagen blablabla, blir man faktisk tjukkere av å spise en sjokolade, litt karameller, tre brødskiver, middag og melk og juice i løpet av to timer om kvelden enn om du fordeler det utover hele dagen?
Det anbefales å innta måltidene spredt utover dagen, med et par timers mellomrom. gjerne 4 -5 måltider. Det er viktig å ha en god måltidsrytme, for å holde forbrenningen oppe. Hensikten er å opprettholde et stabilt blodsukker (som du nevner) og holde seg mett. Spiser du mye iløpet av 2 timer, vil ikke dette være farlig, og det vil ikke direkte gjøre deg tjukkere. Men det er ugunstig og anbefales ikke. Går man en hel dag uten å spise, vil man som oftes spise mye når en først spiser. Dette er også ikke bra fom magen som skal fordøye maten. Samtidig vil kroppen føle seg slapp hele dagen.

6.Jeg prøver å ta av en del på magen, men jeg vil ikke slanke meg eller noe sånt. Jeg trener ganske mye og har lange skoledager, jeg trenger en del mat som metter for jeg blir fort sulten. Lurer på hva og når jeg bør spise? for å gå ned en del ganske fort men fortsatt være mett og få > energi. og når man bør spise i forhold til trening, før og etter?
Mange av spørsmålene går på trening, og jeg har prøvd å svare felles på disse her. Når det gjelder trening er det viktig å trene variert iløpet av en uke, og bruke både styrke og kondisjonstrening. For å kalle seg selv fysisk aktiv skal man være i aktivitet 30 minutter per dag. Det vil ikke si at man trenger hard trening hver dag, men at man beveger seg og får en økt puls. Det finnes ikke noe fasit svar på hvordan man kan fjerne "ekstra" mage/rompe eller lår. Men god trening sammen med et godt kosthold vil være mitt beste råd. Husk: Som regel er det kun deg selv som mener det er for mye her og der! Det er viktig å ha nok energi før man skal trene, men det er viktig å ikke spise for tett til treningen. Å trene på full mage er ikke behagelig, og vil samtidig gi dårligere effekt av treningen. Innta et godt måltid( med både karbohydrater og protein) ca. 2 timer før trening. Under og før trening er det viktig å innta nok vann, siden man har et stort væsketap. Energidrikker er ikke nødvendig på vanlige treningsøkter på 1 time. Rett etter trening er det viktig å få i seg energi, siden kroppen har tømt sine lagere med karbohydrat. Det er også derfor man føler seg ekstra sulten. Samtidig har kroppen brutt ned store mengder protein, og trenger påfyll. Et godt måltid innen en time etter trening er anbefalt.

7.Jeg har lyst til å utdanne meg som ernæringsfysiolog. Kan du spørre ernæringsfysiologen du skal møte om hvor hun utdannet seg, hvor mange år det tok og hva som kreves av tidligere skolegang for å bli det? Det finnes flere steder man kan utdanne seg for å bli ernæringsysiolog. Har du gått 3 år allmenn videregående, er du kvalifisert til å søke på studiene, men gode karakterer er viktig. Universitet i Oslo og Bergen har et 5 års masterprogram for å bli klinisk ernæringsfysiolog. Høgskolen i Akershus har et studium som kalles Samfunnsernæring, 3 årig bachelor eller 5 år master. Dette studiet vektlegger forebyggende helsearbeid. Atlantis medisinske skole er privat og har et 3 årig bachelor program i ernæring.

8.Jeg har hørt at man kan spise en liten sjokolade vær dag, men den må være mørk. Og at det er sunt. Er det sant?
Mørk sjokolade er sunnere og bedre enn den vanlige melkesjokoladen. Dette er fordi den inneholder mindre sukker og inneholder antioksidanter. Man kan unne seg litt sjokolade, men alt med måte! Hver dag er litt mye. 14.Hva er normal vekt i ungdoms alderen? Det er vanskelig å gi et fasit svar på dette, siden man i ungdomstiden forandrer seg mye og raskt! Noen vokser raskere enn andre, mens noen lettere vil legge på seg. Dette er helt normalt, og det viktig å ha et godt forhold til sin egen kropp! er du usikker på din egen vekt vil jeg anbefale deg å snakke med helsesøster på skolen din.

9.Jeg har litt 'sprett rumpe', hvordan kan jeg få trent den flatere?
Er det å gå på fjellet en god måte og trene på? og hva gren/styrke forbrenner jeg mest kalorier? Å gå turer i fjellet er veldig god trening! Her får du arbeidet med hele kroppen, samtidig som du får frisk luft.

10.Et godt alternativ til sjokolade, untatt frukt?
Grønnsaker! Yogurt er også godt hvis man har søtsug. Smoothie.

11.Hvordan regner man ut bmi og hva er den normale bmi'n? BMI står for body mass indexs, og er et mål på vekt i forhold til høyde. Man regner ut sin BMI ved å dele vekt på høyde*høyde, . Eks. 55 kg/ 1,60*1,60 = 21.5 BMI på under 18,5 = undervektig. BMI på mellom 18,5 og 24,9 = normal kroppsvekt. BMI på mellom 25 og 29,9 = overvektig. Det er viktig å huske at BMI ikke tar hensyn til kroppsbygningen, altså muskler og fett. Tallene kan derfor vise et feil bilde av sannheten, Eks. en godt trent gutt som trener mye vil ha mye muskler og veie mye. Derfor vil han havne i kategorien overvektig, som ikke nødvendigvis er riktig.

 12.Hva er en sunn lunsj? Hørt at brød ikke er bra, så prøver å spise knekkebrød. Men man blir fort lei! Noe enkelt, sunt og godt man kan ha med på skolen? OG HVORDAN STOPPER MAN SUKKERSUGET?

 Det er ikke farlig å spise brød, så lenge man velger riktig brød. Velg grove brød som er rike på kostfiber. ( se etter brødskalaen på posene eller bak selv!) Hvis du varierer mellom brød og knekkebrød blir man ikke så fort lei heller. varier også pålegg! Andre tips til skolemat er å lage seg en salat med kylling/tunfisk eller skinke. Wraps er sunt og godt. Middagsrester eller en kald omelett. Sukkersuget er noe vi alle får fra tid til annen, og det er ikke alltid lett å motstå fristelsen. Prøv å alltid ha frukt eller grønnsaker tilgjengelig. Eller kanskje en smoothie. Yogurt fungerer for mange.

 13.Hva anbefales som en sunn og langvarig mettende lunsj, som ikke innholder brød?
En varm lunsj er ofte både mettende og sunn, men vi har dessverre ikke noen tradisjon med dette her i Norge. Likevel er det flere og flere som velger et varmt alternativ. Gode tips er suppe. Kalde alternativer som er mettende er salater med gode proteinkilder(eks.kjøtt, kylling, linser, bønner, ost), omeletterog wraps.

14.Hadde blitt takknemlig om du spurte om det å bruke snus har noe innvirkning på treningen? Både kondis og styrke.
 Snus inneholder store mengder nikotin, som vil påvirke kroppen under trening. Nikotinen vil gjøre at blodårene trekkes sammen og øke motstanden til blodgjennomførsel i blodårene. Dette gir hardere arbeid for hjertet som igjen vil gi dårligere kondis.

15.Jeg har ekstreeeme komplekser for magen min. Den blir bare større og større utover dagen, ser ut som om jeg er gravid! Har smal midje og er ikke epleformet, så magen er liksom en stor "kul" . Prøver å spise regelmessig og ikke få for mye luft ned og alt sånn, men hva skal jeg egentlig gjøre? Har jo litt magefett, men er det en blanding av luft og fett og hva?
  Det er vansklig for meg å si hva dette kommer av. Det kan være at du reagerer på noe du spiser, og at magen føles oppblåst. Snakk med din helsesøster om problemet så kanskje dere finner ut av det.

16.Jeg har at ølgjær får håret til å vokse fortere, gir sterkere negler og renere hud. Er det sant? B-vitaminer i ølgjær er nyttige vitaminer som virker positivt på hud og negler. Hvor fort det får håret til å vokse vet jeg ikke.
 
17.Jeg er en jente på 15 år, som trener 3 ganger i uka og (føler selv) jeg  har et sunt forhold til mat.  Problemet mitt, er at selvom jeg lever så sunt som jeg bare kan, så enten går jeg opp i vekt, eller blir der hvor jeg er. Jeg er ikke overvektig eller noe, men jeg har ikke langt igjen. Jeg er nemlig 1.67 cm høy og veier ca 63 kg.  Det jeg da lurer på er om det er noe jeg evnt, glemmer, mangler gjør feil?

Det høres ut som du har et sunt og godt kosthold, og passer på kroppen din og trener. Og der er jo veldig bra! Du er en ung jente, og mye skjer med kroppen din i denne perioden. Så ikke stress med vekten, du er langt ifra og være overvektig som du selv sier.

18.Lurte på om hvis man er litt tynn, og vil gjerne gå litt opp i vekt, hva burde man spise daglig?
 Det viktigste er å få iseg nok energi! Mange unge jenter spiser generelt for lite, og er redde for å spise for mye kalorier. Spis regelmessig og spis deg god og mett.

19.Hvor mye proteiner bør man ha i seg hver dag, hvis man trener ca 10 timer > i uka (2 av dem ren styrketrening på apparater) får å unngå å tape > muskemasse?
Proteiener er viktige for kroppens oppbyggning, og vi trenger daglig inntak av protein. Proteiner skal utgjøre 10-20 % av energiinntaket. Et voksent menneske trenger 0,8 g protein per kg kroppsvekt. Fisk, kjøtt, melk, ost og egg er rike på proteiner. Vegetabilske matvarer som korn, bønner,linser og nøtter er også viktige proteinkilder. Siden du trener mye er det viktig å spise nok protein, likevel vil jeg anbefale å spise ordentlig mat som er gode kilder til protein kontra å velge protein i pulverform! eks.på mengde protein: Ett glass melk (2 dl) eller to skiver ost (20 g) bidrar med 6-7 g protein.

20.Hva er best? Å spise "mat" med aspartam, eller spise "mat" med sukker?
Det er helt umulig å ikke få i seg noe av det. Det er vansklig å si hva som er best. Kunstig søting er mye diskutert og det forskes mye på temaet. Jeg vil anbefale å ikke spise eller drikke for store mengder av lettprodukter, men heller ikke for mye sukker. Mange unge bruker lettbrus som tørstedrikk siden de vet at dette ikke gir ekstra kalorier, men det er viktig å huske at dette vil kunne gi syreskader på tennene.

21.om man kan bli tynnere av å jogge et par ganger i uka hvis man eller spiser sunt? Jogging er bra trening, og forbrenner mange kalorier (ca.600 kcal pr. time). Om man blir tynnere av det, henger sammen med energiinntaket ditt og er vansklig å svare på. Men om du spiser sunt og jobber er det veldig bra.

22.Er det noe mat som påvirker huden på en positiv måte?
Det er viktig å få i seg nok vann iløpet av dagen, gjerne 2 l. Vann er den beste tørstedrikken og er godt for huden. Spis også rikelig med frukt og grønnsaker, som gir mange vitaminer og antioksidanter som har positiv effekt på huden. Røyking vil påvirke huden på en negativ måte og Anbefales IKKE.

13 kommentarerernæringsworkshop


  Skrevet 16.11.2009 klokken 09:28


I dag er jeg invitert til en ernæringsworkshop, hvor jeg skal få vite om helse og kosthold. Og gjett hva? Jeg gjør det kun for dere lesere. Dette opplegget er laget slik at jeg kan hjelpe dere med det dere trenger å vite om kosthold, helse, sunnhet og vekt.

Jeg har ikke fått tid til å legge dette ut på bloggen før nå, så jeg håper at dere er raske med å spørre. Det blir nesten som en spørsmålsrunde, bare at dere kun får spørre om ting innenfor kategoriene. Jeg plukker ut spørsmål fra kommentarfeltet senere i dag, og tar de med meg på møtet. Hvis dere er flinke til å spørre, skal ernæringsfysiolog Marit Fjerdingren svare, og jeg vil igjen bringe svarene til dere. Marit har utdannelse i samfunnsernæring og har i tillegg jobbet som treningsintruktør, hun kan derfor svare godt på de fleste spørsmål. Jeg håper at dere ser på dette som en fin mulighet til å få svar på det dere lurer på, og jeg gleder meg til å se resultatet. Hvis du vil spørre over mail kan du sende på norablogg@live.no.

Da setter vi i gang, spør om alt du vil - om helse, kosthold, sunnhet og vekt. Husk at jeg gjør dette for dere :-) dette er i samarbeid med Chiquita og de håper at dere får svar på det dere lurer på, og at dette hjelper mine lesere.

393607499024abed25f3large

46 kommentarer


hits
Design og koding av Albertine Løseth Vestvik // Albiss.blogg.no