Design og koding av Albertine Løseth Vestvik // Albiss.blogg.no hitssunne havrekjeks med tranebær og chiafrø


  Skrevet 20.03.2018 klokken 08:40


I dag var det en sånn dag hvor jeg får lyst til å bake, lage noe digg, helst noe sunt, som jeg kan blogge om og spise etterpå. Det er ikke så ofte det skjer lenger, men når den dagen først kommer, kan ingenting stoppe meg! Noen ganger trenger man bare litt påfyll, og da er det perfekt å lage noe man ikke trenger å få så dårlig samvittighet for å stappe i seg på en hverdag. Denne gangen var jeg bare nødt til å lage havrekjeks, for det finnes jo ingen over eller ved siden av! I tillegg er havre utrolig sunt og godt for oss. 

Jeg prøvde meg litt frem og tilbake med forskjellige oppskrifter på nettet, så dette er en god blanding. Kjeksene blir ikke sprø og tynne, men heller tykke og veldig mettende. Å lage disse tok under fem minutter, og nå lukter det deilig i hele huset. Jeg gleder meg allerede! Lag noen du også, da vel!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

6 dl havregryn, lettkokte
1 dl sammalt hvete grov
3 dl melk 
2 ss rapskokos, smeltet
1 ss honning eller 1 ts kokossukker (eller annet)
1 ss chiafrø 
salt
revet kokos
tranebær


Bland sammen havregryn og melk og la det stå litt mens du blander sammen det andre. Bland alt sammen, og smak til. Det er også godt med kanel om du liker det! 

Lag små klatter på et stekebrett med bakepapir og stek dem på 200 grader til de er fine og gyldne. Server dem varme, gjerne med litt brunost på! Jeg brukte lett fløtemysost. Nam!


Ingen kommentarerfylt søtpotet med karbonadedeig og chili


  Skrevet 14.03.2018 klokken 08:56


I går lagde jeg noe skikkelig godt til middag som jeg faktisk ikke har laget før - fylt søtpotet! Dette er en supersunn og kalorifattig rett som samtidig er superdigg, og perfekt mat om man vil kose seg litt ekstra. Det tar litt tid å lage dem, men det er verdt det. I tillegg kan du lage opp en del, slik at du har de klare til noen dager fremover. Kanskje til lunsjboksen? 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

3 store søtpoteter

Vask søtpotetene i vann og del dem i to på langs. Legg dem på en tallerken og ha dem i mikroen til de er møre når du stikker med en kniv. Dette kan ta alt fra 8-15 minutter. Når de er møre, lager du et snitt og en liten grop i midten med en skje. Hvis du vil ha et større hull, kan du ta ut noe av innmaten og blande det inn i karbonadedeigen. 

1 pakke karbonadedeig 
1 rødløk
1 chili
1 paprika 
1 fedd hvitløk
cherrytomater


Kutt opp paprikaen i små terninger og stek på høy varme i tørr panne til de får brun farge. Ha deretter i løkbåter og litt olje. Ha til slutt i finhakket hvitløk, chili, tomater og karbonadedeigen og stek til kjøttet er ferdig. Smak til med salt og pepper. Legg søtpotetene på et stekebrett med bakepapir og fyll søtpotetene. 

lettost
olivenolje 
salt
pepper 


Ha litt olivenolje, salt og pepper over, og tilslutt litt revet ost. Stek potetene i ovnen på 215 grader til osten er sprø og fin. Server med frisk salat og litt mager kesam til! 


Ingen kommentarerproteinpannekaker med ristet kokos og honning


  Skrevet 30.01.2018 klokken 14:53


For en perfekt frokost! Vi er ikke nødt til å tilsette proteinpulver for å lage skikkelige proteinpannekaker, ihvertfall ikke når man bruker proteinrike ingredienser. Disse pannekakene er så utrolig gode og saftige, og passer til det meste. Man kan også variere smakene ved å for eksempel tilsette kanel, vanilje eller andre smaker. 

I dag har jeg vært hjemme på grunn av sykdom, og det eneste som fristet da sulten kom, var noen få munnfuller av disse. De er superenkle å lage, og det tar under fem minutter om du har alt i skapet fra før av. En favoritt på pannekaker hos oss er mager kesam og syltetøy, men disse ble faktisk enda bedre - med ristet kokos og honning. Nam! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

4 modne bananer
5 dl havregryn, lettkokte 
1 ss kokosolje 
4 egg
2 dl styrk melk (eller vanlig)
2 ss mager kesam 
en liten klype salt 
1 ss bakepulver
1 ss økologisk vaniljesukker 


Kjør alt godt sammen med stavmixer, og la den stå litt. Jeg synes pannekakene blir bedre om du lar røren stå litt i kjøleskapet, da blir den fastere og lettere å steke. Stekes på middels varme, gjerne med litt kokosolje. Jeg bruker smøret til Berit Nordstrand med kokos og raps - det smaker supergodt og er bra å steke i. 

1 neve kokosflak 
1 ts kokossukker 
1 ss kokossmør (fra berit nordstrand) 
akasiehonning


Ha alt i pannen som pannekakene ble stekt i, og rør godt. Når kokosen får en gylden farge er de ferdige. Ha det over pannekakene, dryss litt ekstra kokossukker over og hell litt akasiehonning over til slutt. Enjoy! 


2 kommentareren god frokost!


  Skrevet 23.01.2018 klokken 09:04


Jeg drømmer meg fortsatt bort til da jeg var på Karoline sin hytte forrige helg. For et sted! Nå er ikke jeg noe frokostmenneske, men er man på hyttetur så er det alltid koselig med en nytraktet kaffe og noe godt og sunt å spise før man skal ut. Jeg hadde på forhånd laget noen proteinrundstykker som jeg tok med, og de er så gode at jeg er nødt til å gi dere oppskriften. Dette er noe vi lager på jobben hver dag, og det er sjelden jeg klarer å holde meg unna. De er så gode, og de inneholder også mye protein, så de er perfekte som frokost. 

Her spiste jeg dem med lettost og mager spekeskinke. Veldig godt! Og bare se på den utsikten :) 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

400 g cottage cheese 
4 egg
2 ts bakepulver
400 havregryn 

chili, finhakket
purre, finhakket
vårløk
revet gulrot
lettost
paprika, finhakket


Bland alt godt sammen, og rull deigen til små boller. Det blir ca 10 stk av denne oppskriften. Dypp dem gjerne i havregryn eller i en annen frøblanding. 
Stekes på 200 grader i 20 minutter. Velbekomme! 


Ingen kommentarereggeform med cottage cheese og bimi


  Skrevet 08.01.2018 klokken 17:25


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hva betyr mandag? Jo - kjøttfri middag! Jeg prøver så godt jeg kan å følge dette, ikke bare fordi det er en god sak som alle burde støtte, men også fordi vegetarmat er godt, sunt og enkelt. Hver eneste mandag har vi kjøttfri middag på jobben, noe som gir meg skikkelig inspirasjon. 

I dag ble det ikke helt vegetar, men det ble ihvertfall ikke noe kjøtt. Jeg lagde en deilig og sunn eggeform med den fantastiske grønnsaken bimi, som er en krysning mellom brokkoli og grønnkål. Smaken er nydelig, og den passer til det meste. Denne paien anbefaler jeg virkelig! 

3 store poteter
2 sjalottløk
3 ss cottage cheese, mager
olivenolje


Kutt tynne skiver av potetene, og legg dem fint utover i en ildfast form. Kutt løken i halve ringer og dryss over. Ha litt olivenolje over, og cottage cheesen. Stek dette på 200 grader i ca 10 minutter, til potetene har fått litt farge. Ta deretter ut formen. 

6 egg 
1 halvt beger cottage cheese, mager 
salt
pepper 


Kjør dette sammen med en stavmixer, og hell det over potetene i formen. 

1 pakke bimi 
revet mozzarella 


Del bimien i to på langs og legg den fint ned i eggeformen. Dryss over litt mozzarella, og sett formen inn i ovnen igjen. Stekes på 180 grader til den er fast og fin. Server straks - gjerne med en frisk salat og yoghurt. God mandag! :-) 

 


Ingen kommentarerferske rundstykker med rørte jordbær


  Skrevet 07.01.2018 klokken 15:37


Endelig søndag! Det er alltid litt slitsomt å komme tilbake til jobb og hverdag etter en lang juleferie, men litt godt er det jo også. Det er ihvertfall veldig godt med en fridag hvor man kan stå opp sent, ligge under dynen med kaffekoppen og ha på tv´en i bakgrunnen. Jeg våknet opp ganske uthvilt, og fikk skikkelig lyst til å bake noe. Og tro meg - det skjer ikke ofte! Jeg fant frem det jeg hadde i skapet, og bestemte meg for å lage noen grove rundstykker, som jeg selvfølgelig skal gi dere oppskrift på. 

Etterhvert skal jeg ta søndagsvasken og få trent litt, før kvelden kan komme krypende inn. Jeg ønsker dere en fin dag videre! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

150 g sammalt rug 
150 g siktet hvetemel 
280 g sammalt hvete, grov 
2 ss hvetekli 
1 ts salt
2 ts sukker
3 1/2 dl lunkent vann 
3 ss olivenolje 
1 pk tørrgjær

sesamfrø 
valmuefrø 


Bland alt det tørre i en bolle, og elt mens du heller i det våte. Elt til du har en fin deig. 
Sett deigen til heving i en halvtime, gjerne på et lunt sted med et kjøkkenhåndkle over. 

Når den har hevet til dobbel størrelse, deler du den i to, deretter i seks hver, slik at det blir tolv rundstykker. Trill dem runde, legg dem på et stekebrett og sett dem til heving i en halvtime til. Pensle med melk eller vann, dypp dem i sesamfrø og valmuefrø, og stek dem på 200 grader i ca 10 minutter. Server varme, gjerne med rørte jordbær! Jeg elsker også smøret til Berit Nordstrand som inneholder kokossmør. God søndag!


Ingen kommentarerdeilig, vegansk høstrisotto


  Skrevet 17.11.2017 klokken 17:49


Risotto er en superenkel rett å lage, og man kan variere med så mye av tilbehør! Alt fra kjøtt og fisk til deilige grønnsaker passer godt, og det gjør den til et perfekt tilbehør til middagen. Denne gangen har jeg prøvd meg på en vegansk risotto, men denne oppskriften kan fint brukes som vanlig også. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA


200 g risottoris 
1,5 dl hvitvin 
8 dl varm grønnsakskraft (eller annen)
3 sjalottløk 
2 fedd hvitløk
2 ss næringsgjær (eller parmesan)

olivenolje
salt
pepper
sitron, saft og skall 
150 g sopp (jeg brukte shitake, champinjong og kantarell)


Kutt opp soppen og stek den i en varm panne, litt og litt. Bruk gjerne mye olje/smør, så den blir skikkelig sprø og god. Smak til med salt og pepper og sett til side. 

Varm en kjele, og ha i olivenolje. Kutt sjalottløken i små terninger, og ha dem i oljen. Når løken har blitt blank, river du hvitløken i og rører godt. Ha så i risen, og rør til risen er blank. Hell i vin. Det er viktig å røre hele tiden, da risen har lett for å svi seg i bunnen. Hell litt og litt kraft i, og la det putre til risen er ferdigkokt. Riskornene skal være myke, men fortsatt ha litt kjerne i midten. 

Ta kjelen vekk fra varmen og smak til med salt og pepper. Riv litt sitronskall i, og ønsket mengde saft. Bland inn næringsgjær (eller parmesan). Ha i mesteparten av soppen, men spar litt til pynt. 

Server risottoen med en gang, og pynt med friske urter og resten av soppen. Jeg har brukt dvergbasilikum. Enjoy! 


Én kommentardeilig hjemmelaget fårikål


  Skrevet 05.10.2017 klokken 15:25


Ja, det finnes vel ikke så mye annet som sier mer "høst" enn Norges nasjonalrett, fårikål. Selv elsker jeg denne retten, og siden jeg aldri spiser den oftere enn èn gang i året, gleder jeg meg like mye hver eneste gang. Ikke bare er det en billig og enkel rett man kan lage mye av og ha stående, smaken er fantastisk, og ikke så altfor usunn. Det er mye fett i lammet, men et tips er å fjerne det hvite fettlaget som kommer opp på overflaten etter at den har kokt ferdig og er litt avkjølt. Vi pleier også å rense kjøttet litt etterpå, slik at man ikke trenger å servere fårikålen med masse benrester og fett. Slik blir det mer delikat, men det er selvfølgelig opp til deg!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

11⁄2 kg fårikålkjøtt
11⁄2 kg hodekål
4 ts hel pepper
2 ts salt
3 dl vann


Kutt hodekålen i båter. Legg lam og kål lagvis i en stor kjele, og begynn med lammet nederst med fettsiden ned. For hvert lag du legger, har du på salt og noen pepperkorn. Hvis man ønsker å ha sausen litt tykkere, kan du også strø litt hvetemel mellom lagene. Hell til slutt på vannet. Når det koker, setter du på lavere varme og lar det trekke i ca. 2,5 time til kjøttet er mørt. 

TIPS: Om du skal servere fårikål til middag, burde du lage den dagen før. Den smaker mye bedre etter et døgn! Server med kokte poteter.


Ingen kommentarerrå sjokoladekake med havsalt og mandler


  Skrevet 04.10.2017 klokken 15:45


Er det noe jeg virkelig brenner for innenfor mat, så er det rawfood! Ikke at jeg lager det mye, men når jeg først starter, så blir jeg helt hekta! Det beste som finnes er jo rå mat av plantebaserte råvarer, det er både godt, sunt og gøy å lage. 

I går kom hjem sliten hjem etter jobb, og hadde usedvanlig lyst på sjokolade. Det har jeg aldri, egentlig! Til tross for at jeg var veldig trøtt, endte jeg opp med å slenge sammen masse jeg hadde i skapet, og det ble til en helt nydelig sjokoladekake. Jeg ble faktisk veldig stolt, så god var den. Og jeg skal selvfølgelig gi dere oppskriften! Denne falt til og med i smak hos Marius, og det skjer ikke så ofte når det kommer til rå kaker. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1 neve dadler, uten stener
1 boks svarte bønner (gogreen ferdigkokte)
2 ss kokosolje
1 neve kokosmasse
1 klype havsalt 
3 ss rå kakaopulver
1 ts hvetegress (kan sløyfes)
100 g ristede mandler 
1 ts vaniljesukker
1 dl mandelmelk (eller annen plantemelk) 

1 plate vegansk mørk sjokolade (eller vanlig) 


Kjør alt i en foodprosessor, og smak til! Ha fyllet i en liten form, og sett kaldt. Smelt sjokoladen og ha den på toppen som glasur. Grovhakk noen mandler og litt av sjokoladen og strø det over sammen med litt revet kokos. Nam! 

TIPS; hvis du rister kokosen litt i ovnen, får du en nydelig smak! 


3 kommentarergulrotsuppe med chili og ingefær


  Skrevet 27.09.2017 klokken 14:10


En klassiker! Gulrotsuppe blir aldri kjedelig, og nå som det begynner å bli høst, er dette den perfekte middagen. Krøll deg under teppet og nyt denne deilige suppen som har en sterk touch av ingefær og chili. Du kan også droppe kokosmelken, så blir det en fin purè du kan bruke som tilbehør. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1 kg gulrøtter
1 1/2 boks kokosmelk 
1 chili 
1 lime 
salt 
ingefær 


Kok opp en kjele med vann. Skrell gulrøttene og del dem i like biter, og ha dem opp i det kokende vannet. Kok dem til de er møre. Sil av vannet, men ikke kast det. Ha litt og litt av gulrøttene i en blender, og ha i kokosmelk. Kutt chili og ingefær, og ha det i hver gang du kjører gulrøttene i blenderen. Om suppen blir for tykk, kan du bruke litt av kokevanent til å spe den ut. Når du har kjørt alt, siler du suppen, og smaker den til med limesaft og salt. 

Server suppen varm, og pynt med finhakket chili og litt frisk kjørvel. 


2 kommentarergood morning, sunshine


  Skrevet 15.09.2017 klokken 10:20


God morgen, alle sammen! I dag våknet jeg uthvilt og til deilige små solstråler som skinte gjennom gardinene, og etter så mange dager med regn, så finnes det vel ingenting som er bedre enn det? Det er en del ting jeg skal gjøre før jeg kommer meg på jobb, og det er så fantastisk å klare å våkne tidlig, ha god tid og kose seg hjemme. 

Til frokost har jeg laget en frisk og deilig smoothie som jeg tenkte å dele med dere. Perfekt start for kropp og sjel!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noras supersmoothie 

1 avokado
1 frossen banan
2 dl kokosmelk 
1 ss hvetegress 


Kjør alt i en blender eller i foodprocessor til det blir en helt glatt og fin smoothie. Topp med litt rå kakaonibs, gojibær eller kokosflak....eller ingenting? Enjoy - og ha en superfin dag videre :-)


Én kommentaravokadomousse med rå kakao og ristet kokos


  Skrevet 05.09.2017 klokken 15:51


I går prøvde jeg meg på noe nytt, og det kommer til å bli favorittdesserten min, tror jeg. Jeg har allerde blitt hekta, det er bare det beste jeg har smakt på....veldig lenge! Sjokolademousse av avokado! Herregud jenter, dette er dere bare helt nødt til å prøve. For dere som elsker sjokolade, er veganere eller som bare vil lage en litt sunnere sjokolademousse til dessert, er dette helt perfekt. Det tar fem minutter å lage, og man kan lage masse samtidig, og bare ha det stående i kjøleskapet. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Noras avokadomousse 

2 modne avokadoer 
5-6 dadler 
1 halv frossen banan (må ikke være frossen)
1 ss kokosmelk 
5 spiseskjeer rå kakaopulver
1 ts lønne-eller agavesirup 


Ha all innmaten av avokadoen i en foodprosessor. Husk at du må velge godt modne avokadoer til dette, hvis ikke blir de ikke ordentlig most.
Fjern steinen i daddelen og ha de oppi. Kjør litt før du tilsetter det andre. Smak til med eventuelt mer søtning, eller kanskje litt havsalt? Du kan også tilsette feks. kanel, vanilje eller appelsinskall for å gi den litt mer spennende smak. Det er også godt å ha i smeltet mørk sjokolade, men jeg liker den best slik jeg har gitt oppskrift på. Du må heller ikke bruke dadler, jeg er bare så glad i det, og det blir små, seige biter i moussen. Nam!

Kjør blandingen til den blir jevn og fin, ha den over i en bolle eller porsjonsskåler og sett den kaldt. Den burde bli kald før servering, da smaker den best! Jeg hadde litt ristede kokosflak og gojibær over, og det passer superbra! Men her kan du selvfølgelig toppe med hva du vil, om det skulle være friske bær, krem eller ingenting! Enjoy! 


Ingen kommentarerverdens beste pasta carbonara


  Skrevet 24.07.2017 klokken 15:47


Noe av det beste Marius og jeg vet om er pasta carbonara, og det står ofte på menyen om vi skal kose oss, eller får lyst på pasta. Det er en enkel rett å lage, og det er supergodt. Absolutt ikke sunt, men veldig godt. I en original pasta carbonara skal man ha i eggeplomme, men siden nettopp det er noe jeg ikke klarer å spise, så dropper jeg det, og lager heller en hvit saus med ost i. Derfor blir dette en litt annerledes variant for de fleste, men den er fortsatt nydelig! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noras pasta carbonara 

200 g spaghetti
6 store sjampingjonger
200 g bacon 
2 sjalottløk
2 fedd hvitløk 
salt
pepper
parmesan 
olivenolje
friske urter 


Kok spaghetti og sil. Ha litt olivenolje i, slik at den ikke klistrer seg. Stek bacon sprøtt i pannen, og ha i spaghettien. Gjør det samme med soppen og løken. Ha hvitløken i til slutt, slik at den ikke svir seg. Ha alt i spaghettien og bland godt. 

hvit saus

25 g smør
25 g hvetemel
3 dl helmelk 
1 dl revet parmesan 


Smelt smør i en kjele. Ha i melet og rør godt. Hell i litt og litt melk, og rør hele tiden! Rør til det har kokt opp, og sett til side. Smak deretter til med parmesan, salt og pepper. Hell sausen over spaghettien og bland godt. Smak til. 

Serveres med revet parmesan og friske urter. Jeg brukte oreganoblomster og blader. Nam nam! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


3 kommentarerspritz o´clock


  Skrevet 21.07.2017 klokken 16:41


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om sommeren har vi alltid en god grunn til å drikke gode drinker, og i år er ikke et unntak. En drink som virkelig har slått igjennom den siste tiden er Aperol spritz, en drink fra Italia som er aperol blandet med club soda og prosecco. Jeg drakk denne allerede for en del år siden for første gang, og har bare blitt gladere og gladere i den. Smaken er frisk og litt bitter, noe som passer meg perfekt da jeg ikke er glad i å drikke så søte drikker. Fargen er helt nydelig, og i tillegg er dette en superenkel drink du kan lage på 1-2-3! 

I går var det utrolig varmt ute, og jeg fikk plutselig lyst til å prøve meg på en egen aperol spritz mens jeg satt i hagen og solte meg. Det er jo mye deiligere å lage sin egen, enn å drikke en til dyre dommer på en eller annen bar. Ihvertfall så lenge det er sol og man ikke er på ferie! Derfor skal jeg gi dere oppskriften min, og tro meg - den smaker enda bedre når du lager den selv! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noras aperol spritz 

1 dl aperol (ferdig flaske på polet) 
1,5 dl prosecco 

0,5 dl bris med mango og papaya (eller annen)
apelsinskive
(jeg brukte mynteblader og blomkarseblomster som pynt)

Fyll et stort glass med isbiter, og hell på aperol. Deretter prosecco, og bland godt med en skje. Hell til slutt på med bris. Legg så i en halv appelsinskive, og nyt! 

tre tips: du kan bruke pellegrino eller club soda også, men ikke farris, da den har for mye bobler. Jeg brukte bris med smak, som ga litt mer fruktsmak på drinken. Du kan selvfølgelig også bruke annen musserende også. Legg fine appelsinskiver i fryseren før du bruker dem i drinken. Da holder drinken seg kald lenger. Pynt med andre ting enn bare appelsin, som feks. blomster eller urteblader som jeg gjorde. 


Ingen kommentarerverdens beste potetsalat


  Skrevet 03.07.2017 klokken 20:11
I løpet av de siste dagene, når det har vært så varmt, har jeg faktisk bare hatt lyst på lett, enkel og sunn mat. Helst kald, også. Det vil også si mye salater og frukt, og i går laget jeg meg en rask og supergod potetsalat til middag, som jeg tenkte å gi dere oppskrift på. Potetsalat har jeg laget mye av, og selvom den kremede er mest vanlig, er den absolutt ikke best! 

Noras italienske potetsalat

500 g kokte og avkjølte poteter, amandine (må ikke være helt kalde, helst lunkne) 
3 ss kaldpresset olivenolje
hakket persille
hakket gressløk
1/2 rødløk i tynne skiver 
hakket purreløk i tynne skiver
salt
pepper
1 ss revet parmesan 


Kutt potetene i passe store terninger og ha i en bolle. Bland inn alt av løk og urter, og smak til med olivenolje, salt og pepper. Riv litt parmesan på toppen, og dryss litt mer hakkede urter over. Dette er supergodt, billig og det eneste som tar tid, er å koke potetene. Salaten passer perfekt til fisk og kjøtt, og er full av sunne næringsstoffer! Det er også veldig godt å blande inn litt yoghurt naturell, om du vil ha den litt kremet! Kanskje dere skal prøve denne neste gang dere griller? 

Blomsten på toppen er forresten ruccola, som jeg dyrker selv utenfor! Alle urtene var også fra egen hage! Nam Nam 


3 kommentarerdeilig stekt hjertebladsalat med sprø pasta


  Skrevet 05.06.2017 klokken 19:37


Det er kanskje ikke så mange som vet, eller som tenker over at det faktisk går an å steke salat - men det gjør det altså! Hjertebladsalat gjør dette mulig, da den ikke inneholder like mye væske som vanlig salat, og er litt fastere i formen. Dette er en av mine favoritter, og jeg bruker stekt hjertesalat hele tiden i både salater, til kjøtt og fisk, på grillen eller som snacks. I tillegg er hjertebladsalat supersunt, og noe vi burde spise mer av! 
Smaken kan ikke beskrives, men det smaker heeeeelt nydelig, og jeg kan love at dere blir overrasket! 

Jeg tenkte å gi dere et lite tips til en rett jeg laget for litt siden, som passer til det meste. Den kan også nytes alene! Superenkelt, godt og billig! 
2 hoder hjertebladsalat
100 g pasta (jeg brukte glutenfri penne) 
olivenolje 
salt og pepper 
revet parmesan


Kok pastaen ferdig og sil av vannet. Varm en panne skikkelig, og pastaen i. Ha gjerne på litt olje, og pass på at den blir skikkelig sprø og gylden! Kutt salaten i fine biter, husk å kutt av "roten", den smaker ikke så godt. Ha salt og pepper i, og stek til salaten er gylden og fin. Her er det smak og behag, jeg liker at den er ganske godt stekt, men ikke for mye. Når du nærmer deg ferdig, kan du ha over revet parmesan, det gir en deilig smak! 

Du må selvfølgelig ikke steke pastaen, dette er bare noe jeg elsker å gjøre! Du kan gjerne steke salaten alene, og kanskje ha litt annet - kanskje litt fersk hvitløk og chili, eller friske urter? Kos deg! 
 


Én kommentarsupergod oreokake


  Skrevet 15.05.2017 klokken 14:47


For litt siden hadde bestevenninnen min bursdag, og siden jeg hadde invitert til lunsj hjemme hos meg, bestemte jeg meg kvelden før for å lage en liten kake i tillegg. Jeg hadde dårlig tid og de fleste butikkene hadde stengt, så jeg bestemte meg for å slenge sammen en oreokake. Det går fort, den trenger ingen steketid og jeg visste at hun likte det. Enkelt og greit! 

Jeg er ikke et kremmenneske i det hele tatt, og har aldri vært noen stor fan av oreokake. Uansett, jeg ble overbevist da jeg smakte på denne, for den er supergod! Fortsatt ikke helt min type kake, men for dere andre som liker sånt, så er denne perfekt. Lett å lage, ikke så dyr og passer til de fleste arrangementer! Kanskje til syttende mai? 

Jeg blandet forresten mange forskjellige oppskrifter da jeg lagde denne, da jeg var veldig usikker. Derfor skal jeg ikke ta all æren! Dessuten har jeg heller ikke brukt hjemmelaget sjokolademousse, noe jeg selvfølgelig ville gjort om jeg hadde hatt tid. Hjemmelaget er alltid best!


 

300 g Oreokjeks 
100 g smeltet smør


Del kjeksene og ta ut kremen som er imellom. Ha det i en annen bolle. Knus kjeksen og bland med smeltet smør, jeg brukte foodprosessor. Du trenger ikke å knuse dem helt fint, jeg liker når det er noen grove biter i. Når det er en jevn og fin masse klemmer du det utover en smurt springform. Sett den kaldt. 


200 g nøytral kremost
2 1/2 dl melis
3 dl kremfløte
kremen fra oreokjeksene


Bland kremost, kremen og melis til en fin og jevn krem, og lag til slutt krem av fløten. Bland godt og forsiktig sammen med en slikkepott. Ha litt på den stive bunnen, og sett resten kaldt så lenge. Det er viktig at kaken får stivne i ca en halvtime. 

 1 pakke lys sjokolademousse (Toro) eller hjemmelaget 
3 dl melk


Lag moussen som anvist på pakken og smør den forsiktig på kaken. La den bli helt stiv før du tar på resten av kremen. 

....Det er også godt å ha noen grovhakket kjeks imellom lagene, det gir skikkelig crunch! :-) Pynt med grovhakkede kjeks og smeltet sjokolade på toppen, og server. Husk at den må stå kaldt til servering. 
 


8 kommentarerhappy bowl


  Skrevet 04.05.2017 klokken 16:43


Hei mine kjære lesere, og god torsdag! Jeg vet at det er en stund siden sist, men jeg håper at dere har det fint og at dere er klare for å følge mer på bloggen min fremover - jeg har masse å skrive om, nemlig! 

I dag skinner solen skikkelig som de andre dagene, og det er så fantastisk deilig. Som den sterke pollenallergikeren jeg er, pleier jeg ikke å være så glad i slike sommerdager, da jeg merker alt ekstra godt. I tillegg har jeg klart å bli forkjølet, men allikevel har jeg tvunget meg selv ut i finværet. Klokken to i dag sluttet jeg på jobb, og satte meg rett ut i solen med en stor bolle hjemmelaget acaibowl i bare bh´en. Jeg har faktisk fått litt farge også, selvom det sikkert blir en ren rødfarge i kveld... Uansett, deilig å gi kroppen sin litt d-vitaminer igjen. Utrolig hva litt sol kan gjøre på humøret! I går kjøpte jeg meg en ny blender, og jeg er skikkelig fornøyd. Jeg mener, klarer man å overleve sommeren uten en? Jeg elsker å lage alt fra smoothie til pesto til dressinger, og da er dette midt i blinken. Jeg har også fått tak i acaipurè, så det blir mye av det fremover. Denne er supergod, og full av sunt snadder! Perfekt å spise ute i solen. 

Noras acaibowl 

2 dl kokosmelk, lett
1 dl pasjonsfruktjuice (eller annen)
1 ss kokosfett
2 ss frosne blåbær
2 ss frosne bringebær
1 banan
100 g frossen acai 
1 ss chiafrø 
1 ss kakaopulver, rått


.....Topping kan være hva som helst, bruk fantasien! Jeg liker banan, kokosflak, gojibær, chiafrø og rå kakaonibs. Og kanskje en skje mandelsmør eller noen jordbær? Enjoy!

Jeg er seriøst så trøtt at jeg nesten ikke klarer å holde øynene åpne, men om litt kommer mamma innom en rask tur med bunaden min (som forhåpentligvis fortsatt passer) og da kan jeg jo ikke ligge og sove. Og etter det skal jeg prøve å komme meg en liten tur på trening. Jeg har faktisk vært superflink på den fronten i det siste, så da håper jeg at det fortsetter frem til sommeren. 

Har dere vært noe ute i solen i det siste, da? 


3 kommentarerfrokostpannekaker med ricotta


  Skrevet 08.04.2017 klokken 10:51


Disse pannekakene har jeg kun laget en gang før, men de var så gode at de har rett og slett blitt mine nye favoritter når det kommer til pannekaker. Supergode og luftige, som smelter på tungen. Det tok også veldig kort tid å lage røren. 

Siden det er lørdag i dag, tenkte jeg å dele oppskriften med dere. Perfekt til søndagsfrokosten, kanskje? :-)

Ricottapannekaker

250 g ricotta
300 g creme fraiche
3 egg, skilt hvite og plomme 
0,5 ts bakepulver
0,5 ts natron 
1 ts vaniljepulver
160 g hvetemel 
1 ss sukker
1 klype salt
 revet skall av en halv sitron


Bland alt det tørre med sitronskall, ricotta, creme fraiche og eggeplomme. Pass på at du blander det godt slik at det ikke blir noen klumper. Du kan gjerne sikte de tørre varene i. Pisk eggehvitene stive, jeg brukte en kjøkkenmaskin til dette. Bland deretter eggehviten inn i melblandingen med en slikkepott. Stekes med en gang i middels varm panne til de får gylden farge på begge sider. 

Serveres med friske bær og et lite dryss melis på toppen! God morgen :-)


2 kommentarerskyr med en liten vri til frokost


  Skrevet 29.03.2017 klokken 14:19


I går kveld hadde Marius vært ute og kjøpt en flaske med zero saft, den med jordbær og rød appelsin smak. Jeg fikk plutselig en idè i hodet mitt om å lage noe av den, og endte opp med en deilig og frisk gelè. Det er så enkelt, og veldig godt om du er lei av de samme konsistensene som yoghurt ofte har. Gelè kan også brukes til mye rart, så dette skal jeg gjøre flere ganger. 

Det ble jammen meg frokosten i dag, toppet med skyr yoghurt og litt kakao nibs. Supergodt! Manglet egentlig bare noen friske bær, men det orket jeg ikke å kjøpe før jeg kastet den i meg. Skyren hadde smak av jordbær og lime, og passet perfekt til gelèen! Et enkelt og godt måltid som er godt for kroppen. 
Nam nam...for å være ærlig så har jeg nettopp våknet. Pollenallergien min har kommet for fullt, og jeg klarer såvidt å åpne øynene om morgenen. Siden jeg har fri i dag og det ikke er noe spesielt fint vær, orket jeg ikke å stresse med å stå opp. Nå derimot, har jeg en del å ta igjen, så da er det bare å jobbe ekstra hardt. Ha en fin onsdag alle sammen!


3 kommentarervegetariansk burger - verdens beste


  Skrevet 28.03.2017 klokken 13:15


Okey....kanskje ikke verdens beste da, for de lager man sjæl! Men disse er helt fantastiske, og til å være en frysevare til en ikke så altfor gæren pris, er dette noe jeg bare må tipse dere om! Jeg har ikke blitt sponset, jeg er bare veldig glad i å gi dere gode tips, ihvertfall når det kommer til matvarer. 

Som sagt er jeg en person som liker å lage mest mulig selv, hva det enn er. Men jeg forstår at de fleste av oss har en travel hverdag, inkludert meg selv, enten det er jobb, trening, skole eller fest. Derfor er det deilig når man kan kjøpe noe fort, som i tillegg kan ligge i fryseren og som det ikke tar så lang tid å lage. 

Jeg er verken veganer eller vegetarianer, men jeg spiser mindre og mindre kjøtt, og jeg synes det er en god ting at fler velger å gjøre det samme. Jeg mener ikke at man skal slutte å spise kjøtt 100% med mindre man har veldig lyst, men jeg tror at mye av jobben er gjort om hver enkelt av oss spiser mer grønnsaker og mindre kjøtt. 

Produktet er fra merket Hoff og heter "Liv Laga". Det finnes to varianter - den originale som er med mexikansk smak, og den med tomat, røde linser og ost. Jeg har smakt begge, og jeg synes at den med tomat og ost har best smak, men at den originale er diggest. Den er nemlig ekstra crispy på utsiden, noe den andre ikke er. Men for all del - begge er nydelige! Prisen er rundt 50,- for en pose, som da inneholder 4 stk. Jeg stekte de gyldne i stekepanne med olje og smør, og hadde de litt i ovnen etterpå. 
Dette spiste jeg til middag for noen dager siden. De er veldig mettende, akkurat som vanlig kjøtt. 
Kvelden før spiste vi de til middag, og selvom Marius er en stor kjøttspiser, var han overraskende positiv. Da spiste vi dem som en skikkelig burger med brød og tilbehør, men denne gangen tok jeg en litt sunnere versjon. Med kokt ris og litt grønnsaker blir det en deilig middag. 

Man kan bruke de i salater, i tacoen eller som burger. Hvis du trykker her kan du finne mer inspirasjon. 

Har dere smakt disse, og hva synes dere isåfall? :-)


4 kommentarermaistortilla med det rare i


  Skrevet 22.03.2017 klokken 18:41


I helgen prøvde jeg å lage tostada, som er en Mexicansk rett. Det betyr egentlig bare "toasted" og det pleier som regel å være tortillalefsen som er sprøstekt. Jeg smakte dette i sommer da vi var i Miami, og jeg har vært helt frelst siden. Herregud, så godt! Det tar liksom tacoen et steg videre, spør du meg. Ihvertfall den norske tacoen. 

Meeen...tostada kan jeg snakke mer om senere! Dagen etter skulle jeg ihvertfall lage noe digg til middag, og jeg endte opp med en lompe med alle restene i. Det ble så godt! Jeg er et veldig "restemenneske" og liker ikke å kaste mat, spesielt ikke når man kan lage noe av det og spise det. Det er også alltid noe i kjøleskapet man kan tilsette for å gjøre det til et komplett måltid, om du så kun sitter igjen med kjøttdeig, grønnsaker eller hva det måtte være. Dette blir kanskje ikke en skikkelig oppskrift, men jeg skriver ihverfall hva jeg brukte, og håper at dere kan hente litt inspirasjon til den neste gangen du sitter igjen med kalde middagsrester fra gårsdagen :-) Jeg tar ihvertfall utgangspunkt i at jeg skal lage fra gårsdagens taco. 
Noras tortilla med det rare i 

1 lompe (jeg brukte maislompe men samme hvilken)
tacokjøttdeig eller annen kjøttdeig 
eventuelle grønnsaker som er igjen fra dagen før (jeg hadde bare litt kapers og ferske tomater på men her kan man bruke hva som helst)
litt revet ost 
yoghurt/rømme 
tacosaus eller ketchup 


Ha kjøtt, ost og grønnsaker (ikke salat) i en bolle og varm opp i mikroen. Rør og varm til osten er smeltet. Varm lompen litt, og ha kjøttet i. Pynt med det du vil, husk at det meste er godt i en lompe. Om du ikke har de mest spennende restene så kan du også rulle det inn i lompene, og gratinere dem i ovnen. Server med frisk salat og en hjemmelaget dressing, så er det en perfekt middag. Enjoy!


Én kommentardeilige og varme frokostscones med oliven og rosmarin


  Skrevet 04.02.2017 klokken 15:18


Nå er det helg, og hva er vel bedre å bake noen deilige scones som du kan kose deg med til frokost? Disse sconesene laget vi på jobben her om dagen, og de er bare helt fantastiske! Med oliven, maldonsalt og rosmarin minner det litt om foccacia, bare mye bedre! Oppskriften gir ca 30 stykker.
Spis den som den er, eller med pålegg på. God helg! 
Deilige frokostscones

800 g hvetemel
250 g sammalt hvete
75 g havregryn
30 g bakepulver
18 g salt 
300 g sukker 


Blandes godt sammen i en bolle. 

1 dl eddik
1 sitron, saft og skall 
3,5 dl helmelk


Has i en mugge og la det stå i 15 minutter

450 g smør, kaldt 
2 gode never svarte oliven, grovkuttet
2 ss tørket rosmarin 
maldonsalt 
olivenolje 


Ha i melblandingen og kna det godt. Ha litt og litt av melkeblandingen i, og kna til det blir en smidig og jevn deig. 

Sett deigen kaldt i ca 30 minutter før du begynner. Kjevle deigen ut i passe tykkelse og kutt jevne og fine trekanter ut. Legges på et stekebrett. Pensle med egg, og pynt med litt rosmarin og maldonsalt før du steker dem. Stekes i rundt 20 minutter, til de er fine og gyldne. Nyt dem mens de fortsatt er varme og gode! 


3 kommentarerverdens beste kyllingboller


  Skrevet 31.01.2017 klokken 15:29


Her om dagen laget jeg de beste kyllingbollene jeg noensinne jeg har smakt, og det fortjener en oppskrift på bloggen. Disse er supersunne, enkle å lage og billige, og man kan godt lage opp mange og fryse de ned til senere. Jeg laget bollene med ting jeg allerede hadde i skapet, og endte opp med en deilig middag. Kyllingkjøttdeigen kjøpte vi på coop for kun 17,- for en pakke, så dette skal jeg jammen lage flere ganger. Noras kyllingboller

1 løk 
2 fedd hvitløk
1 gulrot
1 rød chili 
1 ss revet fersk ingefær 


Kutt alt dette i passe biter og stek det i en panne med litt olje på middels varme, til det får en gylden farge. Ha det over i en bolle. 

1 ss salt 
1 ts spisskummen 
1 ts tandoorikrydder
2 ss vann
1 neve frisk basilikum, finkuttet (kan droppes) 


Tilsett krydderet og vannet i løkblandingen og kjør det til purè med stavmixer. TIPS; lag mye av denne blandingen, og ha den stående i kjøleskapet. Den er supergod å ha i feks. kjøttboller, gryteretter osv. 

400 g kyllingkjøttdeig (1 pakke)

Ha kjøttdeigen i en bolle og tilsett purèen. Kna deigen godt med en skje, til det ligner en farse. Bruk to spiseskjeer og lag små boller som du legger på et stekebrett. (jeg brunet mine litt i pannen først, men det er ikke noe must). Stek bollene i ovnen på 200 grader i ca 15 minutter, eller til de er gjennomstekte. 

Jeg hadde litt revet ost over de siste minuttene. De ble servert med søtpotetnudler og med litt revet parmesan, ristede sesamfrø og finsnittet chili over. Så godt, herregud! 


Ingen kommentarerdeilige og seige karameller med vanilje


  Skrevet 27.01.2017 klokken 16:35


Mmmm....hva er vel bedre enn seige og søte karameller? Nå er det helg, og det burde alle feire med disse hjemmelagde, supergode karamellene! Det tar kort tid å lage dem, og de holder lenge i kjøleskapet. Ikke bare det, men de er superenkle å lage og man trenger ikke mange ingredienser, heller. Perfekt!

 

Noras karameller

1 boks kondensert melk, søtet
90 g meierismør
180 g brunt sukker
4 ss lys sirup
1 vaniljestang
1 klype havsalt 


Ha alt i en kjele. Snitt vaniljestangen og få ut alle frøtene, og ha dem i også. Kok opp og la det småkoke i ca 15 minutter, til blandingen får en tykk og gylden konsistens. Pass på å rør godt hele tiden, slik at det ikke brenner seg. Smør bakepapir og legg det i en ønsket form, og hell blandingen over. La det kjøle seg litt i romtemperatur før du setter den i kjøleskapet. Du kan også ha i ristede nøtter eller sjokolade på toppen, det er nok veldig godt. 

Jeg anbefaler å la den stå i et døgn før du kutter den opp, da har den stivnet ordentlig. Del den opp i ønskede stykker og pakk eventuelt inn i papir. Det går fint å la de stå på en tallerken i romtemperatur, men den smelter ganske fort. Enjoy!


Ingen kommentarerhjemmelaget mørk sjokolade med ristede pekannøtter og havsalt


  Skrevet 25.01.2017 klokken 15:33


For noen uker siden fikk jeg altfor lyst på sjokolade, til en stor forandring. Og siden jeg ikke orket å bruke penger på noe usunt på butikken, bestemte jeg meg for å prøve å lage min egen mørke sjokolade med det jeg allerede hadde i skapet. Og det ble faktisk veldig bra! Jeg hadde noe kakaosmør og kokosolje i kjøleskapet, og noen nøtter og kakaopulver som stod og støvet ned i skapet, så hvorfor ikke bruke det til noe godt?

Visste du at rått kakaopulver er så sunt at det kan regnes med som "1 av 5" om dagen? Enda en god grunn til å kose seg med god samvittighet en gang i blant :)Noras mørke sjokolade med pekannøtter

100 g kakaosmør
2 ss kokosolje
5 ss kakaopulver, rå 
1 ss akasiehonning (kan bruke siruper eller stevia også)

1 neve pekannøtter (eller andre typer)
1 klype havsalt 


Begynn med å riste nøttene i ovnen. Jeg liker at de er gyldne og har en deilig nøttesmak, men pass på så de ikke blir brente. Pass også på å avkjøl den godt etterpå! 

Smelt kakaosmør og kokosolje i vannbad og bland inn kakaopulveret når alt er smeltet. Smak til med søtning og salt. 
Hell sjokoladen i en passe stor form, jeg brukte en skål som ikke hadde så stor flate, slik at sjokoladeplaten ble ganske tykk. Jeg anbefaler også bruke bakepapir! 

Grovhakk nøttene og dryss dem lett over. Jeg lot noen nøtter være hele, det ser ekstra bra ut! Avkjøl deretter i kjøleskapet til den er helt stivnet, og nyt! Husk at denne sjokoladen smelter veldig fort, så det kan fort bli mye kliss.Den ble så tykk og fin, og jeg gleder meg masse til å lage fler med forskjellige smaker. Har dere noen tips eller egne favoritter? Jeg tenkte å prøve med popcorn ihvertfall! Tror dere at det hadde blitt bra? :-) 

 


Ingen kommentarerhjemmelaget hapå


  Skrevet 16.01.2017 klokken 19:46


Ja, selvom julen er over, er det allikevel lov til å kose seg. Ihvertfall i helgene, da! Til jul laget jeg dulce de leche, som jeg tok i små glass og ga som gaver. De ble så fine, og det er alltid gøy å lage gaver selv, spør du meg. Dulce de leche er en søt, karamellisert krem som kommer ved å koke melk og sukker i flere timer. Da jeg jobbet som kokk var dette noe vi brukte på forskjellige desserter, bare at vi laget den på en veldig enkel måte - og den skal jeg fortelle dere nå. 

Dette er altså så utrolig godt, og noe de fleste ikke har smakt. Du kan bruke det til mye rart, som kaker, sauser, kremer og som godteri. Du kan også blande inn ristede nøtter, sjokoladebiter eller hva du måtte ønske. Mitt neste steg blir å lage en kake av dette, det tror jeg blir veldig godt. Om du vil se oppskriften min på denne med salte peanøtter, kan du trykke her. Det finnes egentlig ingen oppskrift på dette, for det eneste du skal gjøre, er å koke en boks med kondensert melk i to og en halv time. Den kondenserte melken må være søtet, og jeg bruker alltid denne.  
Fyll en stor kjele med vann, og ha boksen i. Småkok i to og en halv time, og ta boksen ut av vannet. Avkjøles. Pass på at det alltid er vann over boksen i kjelen. 

Kremen er best når den er kald, og den holder kjempelenge i kjøleskapet. Om du ikke har åpnet boksen kan den også stå i romtemperatur! Det er perfekt å koke opp mange bokser, og bare ha de stående i skapet i tilfelle du får gjester eller lyst til på litt! Lykke til :-)


4 kommentarernybakte kjeks og en perfekt morgen


  Skrevet 22.11.2016 klokken 12:33


Hei alle mine kjære lesere! For en fantastisk morgen dette har vært, til tross for at jeg våknet opp til regn. Ikke det at jeg ikke elsker regn, for det gjør jeg faktisk, men jeg hadde allikevel håpet på sol, slik at jeg kunne ta meg en lang gåtur. 

Jeg har endelig fått sove ut, og det føles deilig! De neste dagene skal jeg være på jobb 06:00, så da gjelder det å sette pris på lange morgener når man først har sjansen! Det første jeg gjorde da jeg våknet var rett og slett å rydde litt her hjemme, noe jeg faktisk finner veldig beroligende. Jeg lagde meg også en kopp med grønn te, og noen hjemmelagde kjeks. Og i stedet for å sitte foran pc`en eller tv, satte jeg meg i vinduskarmen og så ut mens jeg koste meg med disse nybakte kjeksene. Det er veldig viktig for meg å ikke gi for mye oppmerksomhet til mobil, pc og tv, eller ihvertfall prøve å holde meg unna disse når jeg skal gjøre noe koselig. Jeg er så mye på mobil og alt ellers, så det er fint å ha litt alenetid og heller sette pris på naturen eller andre ting. Prøv det selv!

Uansett.....nå er leiligheten ferdigryddet, vasket og fin, og det lukter deilig nybakst. En perfekt morgen, spør du meg! Og du vil kanskje ha oppskriften, også? Den finner du under! For å være ærlig så har jeg funnet en standard kjeksoppskrift på internett, men skreddersydd den etter meg selv. Det er så lett å blande inn ting i bakst som er bra for deg, så det er nettopp det jeg har gjort. Noras supercookies

200 g hvetemel
220 g havregryn, glutenfrie
20 g brunt sukker
2 ts bakepulver
1 ts chiafrø 
1 ts vaniljesukker
1 ss kanel

Blandes godt. 

100 g smør

Kutt smøret opp i små terninger og bland det inn i melblandingen. Det skal være kaldt smør og det skal smuldre. 

55 g mørk sirup
1/2 dl vann
2 ss kokosfett

Varm vannet og sirupen litt i en kjele for at sirupen skal bli flytende, og bland inn i melblandingen. Ha i kokosfettet. Bland godt sammen.

110 g rosiner
75 g tørkede tranebær


Grovhakk rosiner og tranebær, og ha det i deigen. Trill ut små boller og legg på et stekebrett med bakepapir under, med godt mellomrom fra hverandre. Press bollene deretter ned til små "cookies" som er ca 1 cm tykke. Stek dem midt i ovnen på 180 grader i ca 20 minutter. De skal få gylden farge og bli sprø! Husk å avkjøle dem på rist. 

PS; Du kan også ha litt hakkede nøtter i, eller forskjellige juicer som appelsinjuice for å gi en spennende smak! Velbekomme!


Én kommentarsuperdigge vegetarboller


  Skrevet 04.11.2016 klokken 19:59


For noen dager siden lagde jeg verdens diggeste vegetarboller, og det tok ikke særlig lang tid før flere på instagram og snapchat spurte om oppskriften! Jeg brukte egentlig bare det jeg hadde hjemme, men det utviklet seg faktisk til noe av det beste jeg har smakt på lenge. De var superenkle å lage, og passer nok til det meste! Selv rullet jeg dem bare inn i sprøstekte tortillalefser med litt rømme på, men det smaker nok bedre med litt grønt til! Noras digge vegetarboller

1 boks kidneybønner
1 pose ferdigkokt ris, boil in bag
1 halv pose spinat, frossen 
salt
1 fedd hvitløk


Kok ris, sil av bønnene og varm opp spinaten i en panne med hvitløken. Bland alt sammen og bruk en stavmixer til du har en grovmalt masse. Jeg liker at det er litt tyggemotstand, så den må ikke være helt glatt. 

ristede sesamfrø 
1 pose revet mozzarella eller annen ost


Bland inn osten og sesamfrøene, og kna godt. Lag store boller med hendene og sett dem kaldt i 10 minutter. 

1 pose crispy chicken pulver (trengs ikke)
olivenolje


Trill bollene i pulveret og stek dem i en stekepanne med litt olje. Jeg trykket dem litt ut, slik at det lignet mer på en burger. Ikke ha for høy varme, da kan det bli svidd. Du kan også steke disse i ovnen! 

Det er selvfølgelig best med fersk spinat og andre gode råvarer, så her setter bare fantasien grenser! Neste gang skal jeg prøve med litt ferske, hakkede urter, kikerter og litt mer komplisert garnityr! Du kan selvfølgelig også droppe crispy chicken pulveret, det var egentlig bare mest for å teste dette ut :-) det pulveret er veldig salt, så pass på saltmengden i deigen om du skal bruke det. Enjoy!
 


2 kommentarersaftig banan-og sjokoladekake


  Skrevet 15.10.2016 klokken 14:58


Hei dere, og god lørdag! Endelig er det helg, og jeg har en fantastisk oppskrift som jeg veldig gjerne vil dele med dere før jeg løper videre. I dag laget jeg en kjempedeilig kake på jobb, og jeg er jo selvfølgelig nødt til å legge den ut her! Den er kjempelett å lage, det tar absolutt ikke lang tid, og jeg er sikker på at du har det meste i kjøkkenskapet allerede! Kaken falt i smak hos alle på jobb, så det er bare å glede seg! Noras banan-og sjokoladekake

250 g smør, romtemperert
2,5 dl brunt sukker


piskes til en luftig smørkrem. 

4 egg

pisk smørkremen og ha i ett og ett egg av gangen. 

2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 ts kanel 
10 dl hvetemel 


Blandes og has i smørkremen. Ha i vekselvis med fløteblandingen.

3 dl kremfløte 
1 dl appelsinjuice (behøves ikke)

5 godt modne bananer, most 
300 g mørk sjokolade, finhakket 


Vendes inn på slutten. Ikke bruk maskin, men heller en slikkepott. Ha røren i en smurt form og stek kaken midt i ovnen på 180 grader i ca 40 minutter. Avkjølet godt før servering! Den skal være litt klissete i midten! Jeg smeltet litt sjokolade og hadde som pynt over, men kaken er ikke så søt, så det passer nok fint med en enkel melisglasur eller noe annet :-) Ha en super lørdag!


Én kommentarperfekt tilbehør; sprøstekt plantain


  Skrevet 27.09.2016 klokken 14:26


Plantains, eller kokebanan som det heter i Norge, er en type banan som blir brukt i Sør-Amerika, Afrika og India. I disse landene blir den brukt på samme måte som vi i Norge spiser potet. En kokebanan kan ikke spises rå, og derfor må den enten grilles, kokes, stekes eller friteres. Den minner også mer om en rotgrønnsak enn en frukt, men er ellers helt lik en vanlig banan, bare litt større. Du får som regel kjøpt denne til rundt 20 kroner i alle utenlandske matbutikker.

Jeg oppdaget denne bananen for noen år siden, og har ikke laget det så mange ganger siden, men allikevel er det noe jeg liker å ha ved siden av om jeg skal spise feks. sør-amerikansk mat. Det er egentlig bare for gøy! Den smaker godt, men siden den friteres her i huset, dropper jeg den ofte på grunn av alle de unødvendige kaloriene. Det blir liksom som å spise pommes frites til middag, selvom den kanskje har noe mer næring i seg. Å lage noe godt ut av denne er ikke vanskelig! Jeg har fortsatt bare laget chips, og tenkte derfor at jeg skulle gi dere oppskriften min! De har ihvertfall falt i smak her hjemme, og jeg gleder meg til å prøve ut flere morsomme ting med den! 

Når du skal skrelle den må du skjære den opp med en kniv, og dra av skallet. Både skallet og selve bananen er veldig hard, så prøv deg frem. 

Skrell av skallet og del opp i tynne, lange biter på tvers. Jeg pleier å kutte litt skjevt, da får jeg større skiver. Ha på litt salt og la de stå litt. 
Varm opp en panne med en god del olje. Når oljen er varm kan du ha i bitene. Stekes til de er brune og fine på begge sider. Legg de over på en tallerken med en tørkle, og la de renne av seg. Deretter, når de ikke er altfor varme men heller ikke kalde, kan du presse en og en flat. Det er lettest med baksiden på en skje, men du kan også bruke en tykk kniv. Press de så flate som mulig uten at de blir ødelagte. Ha de tilbake i pannen med glovarm olje og friter dem til de er flate, sprø og brune. Ha de over på tørkle igjen og ha på krydder! Så enkelt er det! 

Min favoritt er chilipulver, cumin og salt. Det er nok også godt med kanel og sukker, til dessert eller som snacks! Her er det bare å prøve seg frem :-) Lykke til!


Én kommentardeilig nuddelwok med kylling


  Skrevet 16.09.2016 klokken 13:06


Endelig er det tid for helg, og hva er vel bedre enn å lage en kjempedeilig middag? Jeg lagde en helt nydelig rett hjemme i går, og er bare helt nødt til å gi dere oppskrift! Prøv den i dag da, vel :-)Noras Koreanske kyllingwok med nudler

1 pakke koreanske søtpotetnudler (jabchae, fås kjøpt på asiatiske butikker)
sesamfrøolje
ristede sesamfrø

Ha nudlene i en bolle og hell over kokende vann. La det stå med lokk over til de har blitt gjennomsiktige og møre. Ha sesamfrøolje og sesamfrø i, for å holde dem smidige.

600 g kyllingfilet
Renskjæres og kuttes i små biter. Stekes i olje.

4 dl soyasaus
3 ss brunt sukker
1 fedd hvitløk
1 ss revet fersk ingefær
1 chili
2 ss sursøt saus

Alt kokes opp. La det stå litt og trekke, og sil det til slutt over kyllingen. Kok deretter kyllingen til den er mør og har fått smaken.

paprika
brokkoli
blomkål
hodekål
sopp

Sprøstek soppen i pannen, og ha de andre grønnsakene i. Stek til de er møre.

Bland alt sammen, og om det er for lite saus i kyllingen, kan du bare tilsette litt ekstra soyasaus eller sursøt saus. Helt nydelig, og lag masse - det smaker nemlig enda bedre dagen etter! Perfekt som lunsj :-)3 kommentarersommerdrink fra hagen


  Skrevet 14.09.2016 klokken 12:13


Nå nærmer høsten seg, men det er allikevel akkurat ikke for sent å komme med en deilig, sommerlig oppskrift på den perfekte drinken! Denne laget jeg med søsteren min i sommer, og det smakte helt nydelig. Det er en enkel drink med prosecco og ripssaft, og siden vi plukket ripsen selv bak huset kvelden før, smakte den ekstra godt da vi endelig kunne ta en velfortjent pause ute i hagen. Det å høste egne bær er en deilig følelse!
1 flaske prosecco (musserende)
ripssaft (du kan sikkert bruke annen bær også)
frisk rips til pynt


Ved å lage ripssaft selv, koker du opp ferske rips med sukker og vann. Sil godt og avkjøl. Hvis ikke, kan du selvfølgelig kjøpe ferdig på butikken!
Fordel prosecco i glassene, ikke så veldig fult. Ha ripssaft i, og bli inspirert av den fantastiske fargen som dukker opp! Hell gjerne saften i foran gjester! Smak deg frem, og lek med smakene. Det er også godt med litt frisk lime i! Pyntes med en liten ripsgren eller sukkerkanter :-)

Nyt!


Én kommentarfriterte halloumisticks m/ couscous


  Skrevet 24.08.2016 klokken 10:24


Okei, jeg er fult klar over at klokken ikke engang er elleve på morgenen, men jeg er bare nødt til å gi dere en supergod oppskrift som dere MÅ teste ut! Det er jo ingen hemmelighet at jeg elsker ost, og mest av alt - halloumi. Dette er en gresk ost som inneholder både ku-og geitemelk, og som er veldig fast. Den blir ofte brukt på grillen, og jeg har bostavelig talt levd på denne osten det siste året. Jeg pleier å kjøpe den med chili som faktisk er veldig sterk, og sprøsteke den i pannen. Nam! 

Uansett, her om dagen ville jeg prøve noe litt annerledes, og plutselig fikk jeg det for meg at det burde gå an å fritere den. Jeg kuttet osten i lange, tykke pinner, rullet dem i hvetemel og stekte dem i masse olje på høy varme i en panne. Jeg har litt angst for å fritere hjemme i vanlige kjeler, så jeg bruker alltid en stekepanne og masse olje. Det blir nesten det samme resultatet, men du har mer kontroll over oljen, og det har vanskeligere for å koke over. 

Da de hadde blitt gyldne, la jeg dem på en tallerken med papir, så de fikk renne av seg. Minner faktisk om mozzarella sticks, bare mye bedre! ...Serveres med hva du vil! Her har jeg kokt litt couscous og lagt på stekt spinat, paprika, vannmelon og cherrytomater. Perfekt sommermat, spesielt for dere som ikke spiser kjøtt! Nam nam :) 
 


3 kommentarerburger til middag?


  Skrevet 10.06.2016 klokken 15:53


I går var både Marius og jeg veldig slitne etter en lang dag med både jobb og trening, og derfor endte vi opp med å lage hver vår deilige burger til middag. Det går jo ganske fort, og metter mye. Vi droppet poteter ved siden av, men det hadde vel ikke akkurat spilt noen særlig stor rolle på kalorifronten uansett, med tanke på at vi hadde både briochebrød og masse ost på.....

..Uansett, denne burgeren var dødsgod, så jeg blir nesten nødt til å gi dere oppskriften. Vi bruker alltid karbonadedeig i stedetfor kjøttdeig for å slippe alt fettet, men dette velger du selvfølgelig helt selv! 
Noras hamburger

400 g karbonadedeig 
1 egg
salt
pepper
cumin


Ha alt i en bolle. 

1 chili, fersk 
1 hvitløksfedd
1/5 dl vann 


Ha dette i en bolle og kjør med stavmixer. Ha alt i deigen, og bland godt. Kna det med hendene slik at det blir som en farse. 
Lag runde, store burgere og brun dem på høy varme på hver sin side, i en stekepanne. Legg dem på et stekebrett og ha på ost. 
Stek dem ferdige i ovnen på 200 grader. 

Vi brukte coleslaw, løk, hjertesalat og stekt sopp som topping, i tillegg til en blåmuggost dressing jeg lagde. 
Jeg orket heller ikke å bake, så vi kjøpte rett og slett burgerbrød ferdiglagde. Vi prøvde de som er av briochedeig, og de var supergode! Ihvertfall etter å ha ristet dem litt. 

Mmmm....blir sulten bare av å se bildene! Lykke til! 


5 kommentarerhjemmelaget, deilig mandelmelk


  Skrevet 06.06.2016 klokken 20:15


Mandelmelk kan man lage så sunn man vil, man kan ha i alt av pulver og kosttilskudd og smaker. Jeg ville ha min så naturell som mulig, 
da jeg synes at dette er best. Denne melken holder i rundt fire dager i kjøleskap, og passer helt utmerket til frokostblandinger, drikker, 
i matlaging eller å bare drikke. Mandlelmelk er en næringsrik drikk som gir deg mye proteiner og fett. 

Noras mandelmelk 

200 g mandler m/skall 
1, 5 liter vann 


1 ts kanel
1 ts kokosolje 
1 ts honning 


Mandlene må ligge i vann ganske lenge, da blir melken best. Jeg la dem i en bolle med masse vann over natten. 
Hell av vannet de har ligget i, og ha mandlene i en blender. Kjør til alt er malt. 
Du trenger ikke å sile melken, men jeg gjorde det for å få en helt ren og klar melk. Jeg silte alt gjennom et kjøkkenhåndkle. 

Hell melken tilbake i blenderen og tilsett honningen, oljen og kanelen. Du kan selvfølgelig droppe disse tingene eller erstatte dem 
med det du selv vil! Ha melken på en beholder og sett kaldt.  Mandelmelken kan smakes til med alt mellom himmel og jord, og jeg kommer nok til å prøve meg på forskjellige smaker fremover. 
Selvom jeg elsker den deilige og friske mandelsmaken, er det jo gøy med litt variasjon. Mine favoritter er mandelmelk med enten rå kakao, 
vanilje eller kanel. Dette er mine favorittsmaker i all slags mat, så det er jo logisk at jeg velger dem i denne melken. De passer godt til, og 
i tillegg så er rå kakao og kanel veldig bra for oss.  

...Jeg tok vare på mandelmassen som ble igjen etter silingen. Dette kan være en herlig base til knekkebrød, kaker eller frokostblandinger. 
Man kan rett og slett bruke det til mye, og derfor anbefaler jeg dere å bruke det til noe fornuftig, da får man utnyttet absolutt alt. 
Mandlene koster rundt 10 kroner, og det gjør dette til en veldig billig melk. Man kan også lage denne melken med andre nøtter. 

Lykke til, jeg håper dere prøver ut min oppskrift og gir tilbakemeldinger!  


2 kommentarerhjemmelaget kyllinggryte med kokosmelk og peanøttsmør


  Skrevet 03.05.2016 klokken 18:36


Middag må man ha, og her hjemme hos oss går det stort sett i "grytemat". Både Marius og jeg elsker sterke retter, og som oftest inneholder de kylling, masse grønnsaker og ris eller couscous. Sauser kan man variere ofte, men vi har en stor favoritt som vi spiser alt for mye av! Denne lager jeg alltid mye av, for den smaker nesten bedre dagen etter. 

Jeg pleier også å ha nanbrød til om vi skal kose oss skikkelig, og da kan du enten kjøpe noen, eller bake selv. Det er veldig enkelt, og hvis du trykker her kan du finne min oppskrift! 

Noras kyllinggryte 

2 chili
2 fedd hvitløk 
1 ss ingefær, revet 
2 ss olivenolje (evt. kokosolje)


Ha en stor kjele på platen, og sett på varmen. Grovhakk alt, ha i oljen og fres godt. Pass på at det ikke brenner seg. 

2 bokser kokosmelk (store) 
tandoorikrydder 
garham massala krydder
cayennepepper 
salt 
gurkemeie 
kanel 
paprikakrydder


Hell over kokosmelken, og la det putre litt. Ha i krydderene, og bruk en stavmixer til å kjøre alt godt sammen! Du kan også selvfølgelig bytte ut noen kryddere eller droppe noen av dem, men jeg kan love at alle gir god smak. 

900 g kyllingfilet 
​1 glass peanøttsmør, grov
1 halv boks yoghurt naturell 


Rens kyllingen for eventuelle blodårer, og kutt i tynne strimler. Legg kyllingen deretter i gryten, og la de ligge og "koke" i rundt 20 minutter. Det skal ikke koke, men du kan ha på en del varme. Når kyllingen har begynt å bli mør og deilig, kan du ha i grønnsakene. Det er helt opp til deg hva du bruker, men her er våre favoritter: 
brokkoli
blomkål
stekte, små sjampingjonger 
grønn paprika 
rødløk

....Når du har hatt i grønnsakene og de er møre og ferdige, kan du blande inn peanøttsmøret og yoghurten. Det tar litt tid å smelte dette smøret, så jeg anbefaler å ta litt og litt, og røre godt. Jeg pleier å bruke en hel boks fordi det smaker så utrolig godt, men det bestemmer du selvfølgelig helt selv! Husk at dette smøret har lett for å svi seg i bunn, så ikke kok når du har tilsatt det. 

couscous eller ris 
2 dl sesamfrø, ristede 


Kok couscous eller ris som anvist på pakken, og bland inn ristede sesamfrø. Jeg pleier også å ha noen frø i gryten, det gir en deilig og spennende nøttesmak! Resten av yoghurten kan du servere ved siden av! Håper det smaker :-) 
Dette er en kjempegod rett, og jeg håper at dere prøver den ut! Kos dere :-) 


Én kommentarverdens beste sitronkake


  Skrevet 29.04.2016 klokken 12:45


Denne kaken startet med at vi hadde for mange sitroner på jobb, og jeg måtte finne på noe vi kunne bruke dem på. Det endte med en supergod og saftig sitronkake som falt i smak hos de fleste, og jeg har gledet meg til å få dele oppskriften med dere! Jeg prøvde å søke litt rundt på internett, og med en grunnoppskrift derfra og noen av mine egne tanker, ble det et perfekt resultat. Jeg spiser sjelden kaker, men det er alltid hyggelig når jeg får lov til å bake, det er noe av det koseligste jeg vet om.

Denne er lett å lage, og det tar ikke lang tid. Det eneste er at du må følge oppskriften nøye, hvis ikke så kan røren sprekke, noe som ikke er så bra. Ellers - lykke til! 

Noras sitronkake 

200 g smør, temperert 
200 g sukker 


Pisk sukker og mykt smør til en luftig og lys smørkrem. 

3 egg

Skill plommene og eggehvitene. Sette hvitene til side, og ha en og en plomme over i smørkremen mens du pisker. Her er det viktig at du er litt tålmodig og pisker inn ett og ett. 

3 sitroner, saft og skall 
3 dl kremfløte 

200 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker


Rør inn sitronskallet. Sikt alt det tørre over røren og vend det inn. Bland til slutt inn fløten og litt over halvparten av sitronsaften. Husk å sil den før du har den i! Resten skal du bruke til glasuren. 

Pisk til slutt eggehvitene stive. Helt stive. Vend deretter dette inn i røren, og pass på at det ikke er noen klumper. 
Ha røren i en rund springform med smurt bakepapir i bunn, og stek den ved 180 grader i ca. 45 minutter. Avkjøl godt! 

Til glasur brukte jeg en standard oppskrift på ostekrem, altså mykt smør, philadelphiaost, melis og vaniljesukker, i tillegg til sitronsaft. Deilig! Du kan også bruke litt valmuefrø i kaken, det er kjempegodt! Denne kaken er supersaftig og holder lenge. I tillegg er den perfekt til å fryses (uten glasur). Nyt! :-) 


8 kommentarerdeilig fajitasalat med avokado og feta


  Skrevet 08.04.2016 klokken 11:18


Denne uken har bare flydd av gårde, og plutselig er det fredag! Jeg har hatt det så travelt de siste dagene at jeg rett og slett ikke har forstått hvilken dag som kommer, men noen ganger er det veldig deilig også!

Når man er på farten er det ikke alltid like lett å sette av tid til å lage middag, men her om dagen, da jeg virkelig hadde dårlig tid, lagde jeg en kjempedeilig og sunn rett som tok rundt ti minutter å lage. Og nesten alt er fra bunnen av! Å ha dårlig tid er aldri en unnskyldning for å spise dårligere. 1 pakke ferdigkuttet kyllingstrimler (eller kutt selv)
1 rødløk
1 paprika
1 pose fajitamix m/ barbequesmak 
1 lime
salt
1 neve sopp
1 halv avokado 
2 ss fetaost
1 neve chips (fra way better)


Jeg brukte ferdigkuttet kylling pga tiden, men du kan selvfølgelig kjøpe en hel filet og kutte selv i ønskede størrelser. Sett pannen på fullt, og ha i grovkuttet sjampinjong. Når de begynner å bli gyldne, har du i kyllingen. Stek dette til kyllingen er ferdigstekt, og deretter ha i løk, kryddermixen, litt vann og paprika. Jeg har aldri vært en fan av ferdiglaget kryddere heller, men denne er faktisk veldig god, og perfekt hvis du ikke rekker å lage selv. 

La alt stå på full varme, slik at det blir litt karamellisert. Smak til med salt og lime. Serveres med hjertebladsalat, fetaost og noen skiver med avokado på toppen! Nam! 

I tillegg hadde jeg litt knuste way better chips rundt, som gir en god crunch! Dette er mine favorittchips, og de er både glutenfri og kjempesunne. God middag!


8 kommentarerkjøttfri mandag: quinoaboller


  Skrevet 07.03.2016 klokken 12:35


God dag alle sammen, og velkommen inn i en ny uke! Jeg håper at dere er like klare som meg, til å starte denne uken med et smil om munnen. Etter en helg med en del festeligheter, alkohol og god mat, er jeg mer enn klar til å være like flink som jeg var sist uke, både når det kommer til sunn mat og trening! Det er alltid lov å kose seg i helgene, men det er jammen meg deilig å komme tilbake til den faste rutinen igjen også. 

I dag er det mandag, noe som betyr (som oftest) kjøttfri mandag her hjemme. Jeg spiser generelt veldig lite kjøtt, men jeg prøver uansett å holde meg unna det på mandager. På fredag hadde jeg to gode venninner på tapas og vin, og alt jeg hadde laget var sunt og godt. Jeg prøvde meg også på noen deilige boller av quinoa, de er både supesunne og mettende, noe som gjør at dette er en perfekt erstatning til kjøtt. Neste gang skal jeg prøve meg på burger med denne i stedet for kjøtt! Noras quinoaboller

3 dl ferdigkokt quinoa, lettkokt 
50 g fetaost
1 neve revet mozarella 
1 egg 
1/2 rødløk
1/2 grønn chili 
salt
pepper 
1 ss olivenolje 


Visp sammen egget, og ha det i quinoaen. Kna godt med hendene slik at det blir en klissete røre. Kutt grønnsakene fint, og bland det og osten inn. Smak til med salt, pepper og eventuelle krydder. Det er også godt med friske, finhakkede urter i som feks. persille, og kanskje litt spinat? 

Settes kaldt i ca 20 minutter til den er hardere. Rull ut passe store boller, legg på et stekebrett med bakepapir og stek dem til de er gyldne midt i ovnen på 180 grader. Du kan også steke dem i pannen, det går fortere og de vil bli litt mer sprø. Server disse deilighetene med masse grønnsaker til! De er også supergode dagen etter, perfekt lunsj eller hva? 

Enjoy! God mandagsmiddag!


2 kommentarerpotetomelett med chili, feta og tomater


  Skrevet 03.03.2016 klokken 12:58


I går hadde jeg fri, og da hadde jeg endelig både tid og lyst til å lage meg en skikkelig lunsj! Jeg har vært så flink til å spise sunt og trene i det siste, så jeg måtte ha noe sunt og næringsrikt, og det ble en skikkelig klassiker - omelett! Jeg brukte kun ting jeg hadde i kjøleskapet, og det ble faktisk overraskende godt. Herregud, jeg kunne spist dette hver eneste dag!

I tillegg gjemte jeg unna halvparten, som jeg spiste til middag. Perfekt mat å lage en del av, til frokost neste dag eller senere på dagen. Denne omeletten inneholder en del kalorier, men den er også stappfull av proteiner, noe som er veldig viktig å få i seg. Noras potetomelett 

2 poteter, ferdigkokt 
1 ss olivenolje 
3 never fersk spinat 
1 halv rødløk 


Kutt potetene i tynne skiver og stek dem med olje til de er brune. Ha over spinaten og fres den ned. Ha i løken og rør godt til alt har surret litt. 

4 hele egg
2 eggehviter 
1 rød chili 
1 ts chilipulver
1 ts gurkemeie 
1 ss spisskummen 


Bland alt godt sammen, jeg bruker stavmixer for å blande og kutte opp chilien. Hell over potetblandingen, og rør til det begynner å sette seg. (jeg bruker bare fire eggeplommer fordi jeg ikke er så glad i den smaken, men du kan selvfølgelig bruke alle seks om du vil). 

100 g mozarella, revet
50 g fetaost 


Ha revet mozarella i, og la det steke godt til det blir gyldenbrun skorpe. Dryss fetaost over, og bland det lett inn. Spar litt feta til å ha på toppen. ...På toppen hadde jeg friske cherrytomater med rødløk og finkuttet gressløk. Nam! 


3 kommentarersaftig sjokoladekake med kokos


  Skrevet 26.02.2016 klokken 14:11


Da er vi klare for helg igjen, og i dag har jeg lyst til å dele en oppskrift på en kjempedeilig kake jeg tror dere kommer til å elske! Den er kjempelett å lage, holder lenge og er veldig god. 

Forrige helg bakte jeg litt på jobben, og det som skjedde var vel egentlig at jeg brukte feil sjokolade i brownieoppskriften min, slik at det ble nærmere en sjokoladekake. Det vil si at den ikke ble så klissete og myk, og heller litt luftig og "kakeaktig" i deigen. Jeg prøvde å fikse det med en deilig sjokoladeglasur, og det resulterte i en fanstastisk god og saftig sjokoladekake. Det kom mye skryt fra kundene, og da jeg tok med litt hjem til Marius og familien hans, ble det enda flere pene ord! Marius mente til og med at dette er den beste kaken jeg noen gang har laget, så det er verdt å prøve denne!Noras sjokoladekake 

800 g mørk sjokolade
800 g smør
1 dobbel espressoshot/svart kaffe


Smelt smøret og ha i sjokoladen og espressoen.
Rør til alt er smeltet. La stå.

12 dl sukker
12 egg


Piskes sammen for hånd. Ikke eggedosis. Bland inn sjokoladeblandingen.

12 dl hvetemel
4 ss bakepulver
2 ss vaniljepulver


Rør det tørre inn i blandingen, og rør godt. Unngå klumper.
Ha røren i en form. Stekes på 175 grader i ca 35-40 minutter. (til den er ferdig)  
Avkjøl den helt før den tas ut av formen. 

Til glasur pisket jeg smør, og hadde i litt kaffe, smeltet sjokolade og melis. Det er veldig enkelt å lage glasur, og du kan selvfølgelig lage akkurat den du vil! - eller droppe det. På toppen hadde jeg ristet kokos. 

Lykke til, og god helg dere! 


Én kommentarsupergode daddelkuler


  Skrevet 05.01.2016 klokken 12:26


Jeg starter det nye året med å gi dere oppskriften på noen supergode og supersunne kuler jeg spiste masse av før jul. De er så sinnsykt gode, men veldig mettende. Det er også veldig enkelt å lage dem, og de holder lenge i kjøleskapet.  

Noras gode daddelkuler

1 neve dadler, uten sten 
3 ss rå kakao pulver
1 ss hvetegress pulver
3 ss revet kokos 
3 ss bokhvetefrø, ferdigkokt og ristet (kjøpt på helsekost)
1 ss chiafrø 
himalayasalt etter smak 
2 ss kokosolje, smeltet 

Alt knas godt sammen. Rull så ut fine små kuler, og rull dem i revet kokos. Ha dem på en tallerken og sett dem kaldt. De er kjempegode når de er bløte, men best når de er harde og kalde! Nam :-) 6 kommentarerkremet soppsuppe med sprøstekt bacon


  Skrevet 27.10.2015 klokken 15:13


En ny uke har begynt, og det betyr at jeg endelig får lov til å gi dere en ny oppskrift! Som dere vet så elsker jeg å lage enkle, sunne og gode retter, ta fine bilder av dem og dele det med dere etterpå, og denne har jeg gledet meg til å vise dere! 

Høsten gir oss mye godt, og en av mine favoritter er sopp. Jeg elsker sopp, og spiser det hele året og til nesten alt. Det finnes utallige typer sopp og jeg har vel tre favoritter - sjampingjong, kantareller og chitakesopp. Denne gangen har jeg brukt sjampingjong, men du kan selvfølgelig bytte ut til en annen type eller bruke fler forskjellige!Noras kremede soppsuppe 

1 kg sopp
2 kepaløk
4 hvitløksfedd 

Kutt opp all løken i passe små biter og ha dem i en glovarm kjele med litt olje. Kutt soppen i biter og ha dem i løken når løken har blitt gylden. Stek soppen godt. 

5 dl kremfløte
1 l helmelk (eller annen melk) 
salt
pepper 

Hell all væsken over i kjelen og la det koke litt. Når det har kokt, har du alt i en blender og kjører suppen til den er helt glatt og fin. Hvis den blir for tykk kan du bare tilsette mer melk. Smak til med salt og pepper. 

Jeg hadde også sprøstekte baconstrimler i suppen, men du kan selvfølgelig droppe det eller bytte ut med noe annet slags protein. Dryss litt finhakket gressløk over, og server ferskt brød til. Velbekomme! 


Én kommentardeilig seig brownie med ristede nøtter


  Skrevet 14.10.2015 klokken 16:13


Okei, jeg er bare nødt til å gi dere oppskriften i dag, selvom det er en god stund til helgen. Jeg bakte denne herlige, myke og seige brownien på under ti minutter i går kveld, og den var så god og slo så godt an at jeg måtte bake enda en! Med andre ord, den inneholder verken mange ingredienser eller mye tid, så dette er absolutt en kake dere burde prøve ut. 

Noras brownie

3 dl sukker
1,5 dl hvetemel
2 ts vaniljesukker
4 ts bakekakao

Bland alt det tørre sammen og rør godt. 

150 g smør
2 egg

Smelt smøret. Rør det inn i melblandingen, og rør deretter inn ett og ett egg. 

1 neve hasselnøtter
1 neve mandler 

Rist dem i ovnen til de er sprø og brune, og avkjøl dem. Kutt dem i grove og fine biter, og ha litt av dem i kakerøren. Hell kakerøren i en form med bakepapir og ha resten av nøttene på toppen. Settes midt i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter. Pyntes med et lite melisstrø! 

Kaken er forresten best når den ikke er så varm, så jeg anbefaler å avkjøle den litt først :-)

2 kommentarermin hjemmelagde potetstappe


  Skrevet 05.10.2015 klokken 13:56


Vi har kommet til en ny mandag, og jeg skal prøve så godt jeg kan å holde meg unna kjøtt. Det å lage kjøttfrie middager er ikke alltid like enkelt, for noen er det kanskje lett å gå tom for ideer, og vanskelig å se hvor mange muligheter man faktisk har! Vi mennesker er heldige som kan rulle oss rundt i så mye deilige grønnsaker og frukter som det vi faktisk har, og det finnes utallige ting man kan lage med kun noen få råvarer! 

I dag skal jeg ikke gi dere oppskrift på en hel rett, men heller et garnityr - potetmos! Mos, stappe, purè...kall det hva du vil, godt er det ihvertfall, og så utrolig enkelt. Dette er noe jeg har lagt altfor mye av i løpet av min lille kokkekarriere, og jeg kan love dere at dette er en super, super oppskrift. Være så snill å glem ferdiglagd, frossen eller pulver-potetmos! Dette er så enkelt, godt og så utrolig mye sunnere. 

1 kg mandelpoteter (eller andre) 

Kok potetene møre, til de faller litt sammen. Jo mykere, jo lettere er det å mose dem. Du kan velge selv om du vil skrelle dem eller ikke. Jeg pleier ikke å bruke tid på det hvis det kun er til meg, men om man skal imponere litt burde man selvfølgelig skrelle dem. Sil av vannet. 

5 dl helmelk (eller mer)
2 dl kremfløte 
4 ss smør 
salt
pepper 

Mos potetene til du får ønsket konsistens, og ha i væsken. Du kan selvfølgelig kun bruke melk om du vil ha en lettere versjon, eller bare vann. Ha i litt og litt. Husk at poteter trekker til seg veldig mye væske, så mitt råd er å ha i mye melk og lage den litt løs, for den vil tykne fort. Hvis du lager den litt for tynn kan du også sette den litt tilbake på varmen, da vil den også tykne. 

Smak til med salt og pepper og server! Lykke til og ha en fin mandag videre!


Én kommentaren perfekt lunsj


  Skrevet 29.09.2015 klokken 13:26


I går var det mandag, noe som betyr en dag uten kjøtt her i heimen. Ihvertfall nesten! Det hender jo at jeg glemmer det, men prøver - det gjør jeg! Som regel pleier jeg å spise bønner og grønnsaker, men i går fikk jeg så utrolig lyst på pasta, og bestemte meg for å teste ut en glutenfri spaghetti som jeg fant på butikken. Jeg husker dessverre ikke hvilket merke det var, men den lå i hyllen med glutenfrie produkter. 

De var veldig gode, men litt klissete og kjedelige, så jeg gjorde retten litt morsommere med noen enkle ting jeg fant i skapet. Det ble mye, så jeg hadde med resten på jobb i dag! Fantastisk mat å kose seg med i lunsjen ute i solen med et matmagasin. 
Noras pastasalat 

6 champinjonger
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk 
1 neve fersk spinat
6 soltørkede tomater


Finkutt soppen og stek godt i pannen. Når det er ferdigstekt har du i finkuttet løk, og steker til den er gylden. Ha så i spinaten og rør om til den har smeltet inn i soppen. Dette tar ikke lang tid. Ha alt over i en bolle og smak til med salt og pepper. Kutt tomaten og ha i. 

1 pakke spaghetti/pasta 

Kok pastaen ferdig og renn av vannet. Ha den over i soppblandingen. 

2 dl kremfløte 
parmesan (ønsket mengde) 

Kok opp fløten forsiktig i en kjele og rør inn parmesanen. Hell over pastaen og rør godt. Smak til med mer parmesan, salt eller pepper. Jeg elsker også parmesan, så jeg tar selvfølgelig et godt lag på toppen. 

Denne retten er supergod, og du kan selvfølgelig også ha i kjøtt! Kanskje baconbiter eller serranoskinke? Velbekomme!


2 kommentarervarm eplekake med kanel og pisket krem


  Skrevet 26.09.2015 klokken 16:05


Det er endelig helg, og ingenting er bedre enn å lage seg noe godt som man kan kose seg med med god samvittighet. Høsten er her og det finnes utallige skatter i naturen som man kan ha det gøy med på kjøkkenet, og derfor er høsten en av mine favoritttider. Alt fra deilige sopper til rotgrønnsaker og frukter. Og selvfølgelig - epler! Jeg tåler dessverre ikke epler i rå tilstand, men jeg kan allikevel trøste meg med at jeg kan nyte dem med litt varmebehandling. Det finnes så utrolig mange morsomme ting man kan lage med disse fantastiske fruktene, men jeg tror de fleste er enige i at en god, varm og nylaget eplekake slår det meste.

Derfor skal jeg gi dere en helt herlig oppskrift på en av mine favorittkaker, nemlig eplekake. Eplene er håndplukket fra hagen, og er delige og syrlige. Man kan selvfølgelig skrelle eplene, men litt av sjarmen er vel det røde skallet!
Noras eplekake

500 g smør, temperert
8 dl sukker
8 egg
12 dl hvetemel
8 ts vaniljesukker
4 ts bakepulver

5 syrlige epler
kanel
perlesukker

Pisk mykt smør og sukker til smørkrem. Pisk inn ett egg om gangen. Sikt sammen det tørre og rør inn i deigen. Ha deigen i en rund kakeform (22 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Del eplene i fine båter, og stikk dem ned i deigen i pent sirkelmønster. Dryss over sukker og kanel.

Stek kaken midt i ovnen ved 180°C i 45 min. Avkjøl kaken i formen. Løsne kaken fra formen med en skarp kniv. Ta kaken ut av formen og fjern bakepapiret. Sett kaken på et passende kakefat.

Forresten, denne kaken passer perfekt til vaniljeis eller pisket krem. For en litt morsom kombinasjon, bland kanel inn i kremen! Nyt!


Én kommentarhjemmelaget og sunn nugatti


  Skrevet 16.09.2015 klokken 14:52


I dag startet jeg dagen med å lage noe supergodt - hjemmelaget nugatti! Ikke bare tar det under ti minutter, er supergodt og mettende, det er også sunt! Jeg skal ikke skryte på meg at jeg spiste dette med god samvittighet, det gjør jeg sjelden når det kommer til søte eller fete produkter, men det føltes uansett litt godt. Regnet plasket ned utenfor, jeg var fysen på noe godt og jeg har fri, så....hvorfor ikke?Noras hjemmelagde nugatti 

150 g hasselnøtter
50 g mandler 

Rist nøttene i ovnen på 200 grader i ca 5-7 minutter, eller til de er fine og gyldne. Du kan også droppe å riste dem, da er de sunnere. Avkjøl dem og ha dem i en foodprosessor. 
Kjør nøttene godt til det blir en deilig masse. Jeg brukte stavmixer i stedet og det fungerte like fint. Jeg fikk en litt grovere masse, men det smaker herlig! 

2 ss rå kakao 
1 dryss himalayasalt
4 ss kokosolje 
akasiehonning 

Bland alt inn i nøtteblandingen og rør godt. Smak til med søtning og salt. Man kan også bruke vanlig kakaopulver og sukrin/sukker i stedet for honning. Nyt! Nugattien holder i ca en måned når den står kaldt. 

Her har jeg også noen favorittsmaker det går an å blande inn i nugattien for en litt mer spennende smak! 

- kanel 
- chili 
- kokosolje med appelsinsmak 
- steviadråper med forskjellige smaker
- revet kokos 
- bipollen (for nugatti crisp) 

...Du kan også bruke hvilke som helst nøtter! Prøv deg frem og tilsett det du liker best :-) 


6 kommentareren perfekt morgen


  Skrevet 19.08.2015 klokken 13:54


Hei alle sammen, og god formiddag! Jeg startet dagen min allerede for flere timer siden, og har faktisk fått gjort utrolig mye, noe som føles veldig deilig. Solen skinner, og selvom jeg har holdt meg inne til nå, gjør det virkelig noe med humøret. 

Når man har fri, er det alltid ekstra fristende å lage seg frokost. Vanligvis spiser jeg aldri frokost selv, men i dag følte jeg meg plutselig helt utsultet. Når jeg først skal spise tidlig på dagen, er grøt en sikker vinner. Det metter, er godt og man kan lage utallige varianter. I dag ble det en herlig og frisk bokhvetegrøt, som er super, super sunn! 

Visste du at bokhvete faktisk er sunnere enn havregryn, og at det er godt for blodsukkeret? Det inneholder også litt mindre kalorier, og store mengder proteiner og sunne næringsstoffer! I tillegg kan du bruke det til alt fra grøter og smoothies til middagsretter og salater. I tillegg er det superbillig på helsekostbutikken! Noras bokhvetegrøt 

1 dl bokhvete, hele 
3 dl vann 
1 klype himalayasalt 

3 gule plommer
1 ts kanel 
2 dl havremelk 
1 ss kokosolje
 

Kok opp en del vann og hell over bokhveten du skal bruke. Dette er viktig for å fjerne fargestoffene som sitter i bokhveten, den kan nemlig irritere øyets netthinne. Skyll bokhveten i kaldt vann, fyll på med nytt vann ( 3 dl ) og kok opp med bokhveten og saltet. La det småkoke i ca. 10 minutter. 

Når du har en myk og grøtete blanding, kan du blande inn grovhakkede plommebiter og resten av ingrediensene. Jeg elsker at grøten min er litt kremete, så jeg hadde i litt havremelk. Du kan selvfølgelig også bruke kesam, cottage cheese eller melk! 

...Nå skal jeg legge meg i sengen med en stor porsjon grøt, og se på film! Kos dere masse i finværet :-) 


Ingen kommentarer


Design og koding av Albertine Løseth Vestvik // Albiss.blogg.no