sjokolademakroner med bringebærkrem


oppskrift hentet fra boken “smaken av sjokolade” av Maxine Clark 

GIR RUNDT 10 STORE MAKRONER ELLER 40 SMÅ MAKRONER
275 g melis, siktet
140 g malte mandler (mandelmel)
25 g kakao
4 eggehviter
en liten klype salt

to stekeplater dekket med bakepapir eller silikonmatter
en kakesprøyte og enkle munnstykker størrelse 10 & 12

Forvarm stekerovnen på 200 grader. 

Ha melis, malte mandler og kakao i en blender. Kjør i ca 1 minutt slik at alt er godt blandet. 

Pisk eggehvitene stive med saltet i en ren og tørr bolle ( her anbefaler jeg en miksmaster ). Når du har pisket egget stivt (marengs), venter du så inn mandelblandingen med en slikkepott. Pass godt på at du unngår klumper og at alt er godt blandet. 

Fordel blandingen i to sprøyteposer med munnstykke 10 for små makroner, og 12 for de store. Spøryt tjue 6 cm makroner eller åtte 3 cm makroner godt fordelt på stekeplatene. Pass på at det er nok mellomrom mellom hver makron, de kommer til å flyte litt utover når de stekes. 

Stek makronene på 150 grader i 6-10 minutter. Når de er ferdig stekt, lar du de ligge og avkjøle seg på brettet til de er faste og sprø, slik at du lett kan få dem av. 

Legg to og to makroner sammen med bringebær kremen i midten.

Bringebærsmørkrem

6 eggeplommer
200 g sukker
1 1/2 dl vann
500 g usaltet smør, mykt

et sukkertermometer 

Pisk eggeplommene lyse og skummende med en miksmaster.

Ha sukker og vann i en liten kjele. Ha sukkertermometeret i. Da kjelen av varmen når termometeret står på 116 grader, og tilsett den i eggeplommene i en jevn og TYNN stråle under konstant røring til det blir en blek og tykk mousse. Jeg pleier å gjøre dette med en miksmaster.
Rør smøret hvitt i en annen miksebolle, og bland begge blandingene sammen. Ha i litt vaniljeessens om ønskelig. 

Tin 350 frosne bringebær i en sikt over en bolle. Ha all saften som renner ut i en liten kjele, og kok den til halvparten. Da vil du få mer smak. 

Klem bringebærene gjennom sikten. Rør den silte pureen sammen med bringebærsirupen i kjelen sammen med litt nypresset sitronsaft. Du kan søte dette litt med melis, men husk at det er mye sukker i smørblandingen. Bland bringebærblandingen inn i smørblandingen. Du kan også bruke litt rosa konditorfarge om fargen er for svak! Husk å bruk smørkremen når den er temperert. 

Makronene kan oppbevares i en lufttett beholder, som feks. i en eske. Legg dem lagvis med folie eller bakepapir i mellom. Makroner burde oppbevares i romtemperatur, men siden jeg liker dem seige og gode, er tipset mitt å legge dem i kjøleskapet 24 timer før servering – da blir de seige, og ikke tørre og sprø slik som de fleste liker dem. Romtemperes igjen før servering. 

Mitt tips er også å ha alle makronene ufylt i en eske, og ha bringebær kremen klar i kjøleskapet. De holder lenger om du  fyller dem med en gang de skal serveres, og da er de også mer delikate! Bare et lite tips 🙂

24 kommentarer

Siste innlegg