bak med mandelmel

I går var det søndag, og derfor tid for baking! Denne gangen valgte jeg å lage en kake av mandelmel, og det ble kjempegodt! Jeg har lenge brukt mandelmel i matlagingen min. Ikke bare for å gjøre det sunnere, men jeg elsker smaken. Det finnes mange grunner til å erstatte hvetemel med mandelmel, og siden jeg er så glad i det, vil jeg dele det med dere. Det er helt sikkert mange av dere som har hørt om dette fra før av, og som kanskje til og med bruker det, men jeg synes uansett det er viktig å få folk til å skjønne at man kan spise boller, kaker og andre godsaker uten å være over middels usunn!

– Lav GI
– Lite karbohydrater
– Naturlig glutenfritt
– Høyt proteininnhold
– Rik på vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter

….er noen stikkord.
Mandelmel har et høyt innhold av mineraler, bl.a. magnesium, jern, kalium, kobber, mangan og sink. Innholdet av proteiner er også høyt, hele 40%.

Næringsinnhold pr. 100 g:
293 kcal
40 g protein
8 g karbohydrat
11 g fett, herav 1 g mettet

Mandelmel kan være et godt alternativ for personer som av ulike grunner ikke vil eller kan spise hvetemel. Dette melet er fettredusert mandelmel som er finmalt avskallede mandler hvor 80% av fettet er tatt ut ved kaldpressing. Mandelmel er veldig lett å bruke, og kan brukes i baking og matlaging av alle som ønsker å spise sunt. Det gir lav blodsukkerstigning, og er godt egnet for diabetikere og andre som vil spise mat som er snill mot blodsukkeret.

Lavglykemisk mat gir jevnere energi og humør, og gjør det lettere å holde en normal vekt. Med Mandelmel er det enkelt å lage fine, sunne og næringsrike bakverk med mindre kalorier og karbohydrater.

Vårt mandelmel inneholder de samme gode fettsyrene som mandler, men i mindre mengder. I mandelmelet er over 80% av fettet fra mandlene fjernet ved kaldpressing, for å gjøre det bedre egnet som mel. Dette gjør at kaloriinnholdet blir redusert med hele 53% i forhold til vanlig mandelmel, og holdbarheten blir også bedre. Dette mandelmelet holder seg i ett år ved oppbevaring i originalemballasjen.

Kaken i går var kjempeenkel, og overraskende god. Melet jeg bruker for tiden er mørkt, og jeg synes kanskje det lyse melet smaker bedre, og egner seg mer til kaker, om man ikke er så glad i mandelsmak. Smaken var veldig tydelig, kunne minne om marsipan, men det allikevel på en positiv måte.


Du trenger:
130 g smør eller olje
2 egg
2 1/2 dl melk
200 g mandelmel
3 ts bakepulver
170 g sukrin

Visk eggene lett sammen og tilsett melk og oljen. Bland det tørre sammen, og ha i væsken. Rør godt sammen, og unngå klumper.
Bruk en 24 cm rund form og stek i midten av ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter.

Skorpen ble perfekt, og det luktet nydelig! Dessuten er den skikkelig saftig og god. Helt klart en vinner om du går på diett og vil kose deg, eller om du vil overraske veninner med noe sunt og godt! Jeg varmet opp frosne blåbær og bringebær til syltetøy, og hadde ved siden av, sammen med et jordbær. Nam!


(fakta om mandelmel: hentet fra gronnlivsstil.no)

Jeg bruker ikke mandelmel til absolutt alt, og jeg spiser selvfølgelig også vanlig hvetemel, men jeg synes det er en fin regel å erstatte det meste av hjemmebaksten. Jeg merker også veldig forskjell. Av hvetemel føler jeg meg veldig oppblåst og tom i magen, mens mandelmel metter mer, samtidig som jeg føler meg like sunn.

Jeg kjøpte min pose på Life, men de selges nesten i alle matbutikker og helsekostbutikker, ihvertfall som jeg har sett. Prisen er forskjellig fra hvor stor mengde du skal ha – jeg kjøper en liten pose, for rundt 80 kroner. Det skal ikke så mye mel til, ihvertfall ikke hjemme hos meg, jeg er ikke den ivrigste bakeren, så en liten pose holder lenge!

Jeg håper dere har lært noe, dere som ikke har hørt om dette før. Anbefales virkelig, det skader jo aldri å prøve ut noe nytt! Og om dere har noen fine oppskrifter eller tips angående mandelmel, er det bare å skrive det! 🙂

7 kommentarer
  1. Kokosmel er også et godt alternativ om man ikke liker mandelsmaken 🙂 Bruker det til veldig mye, er så gøy å bake når man kan spise alt med god samvittighet.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg