de små superbærene

Jeg ble veldig glad og lettet i går av svarene deres angående oppskrifter og matbilder. Det er jo bare en grunn til at jeg gjør det – jeg brenner så utrolig mye for det, at dere aner ikke. Så det gledet meg veldig å se at dere setter pris på det! Derfor starter jeg dagen med en…..oppskrift, selvsagt! Jeg har nettopp stått opp, og skal på jobb allerede om femten minutter, så jeg har uansett ikke noe annet å skrive om.

Jeg kjøpte tindved i forrige uke, eller havtorn som det heter på svensk. Det er favorittbæret mitt, og er uten tvil et superbær. Jeg liker det på grunn av den helt fantastiske smaken, så jeg maste meg til å få med litt hjem fra jobben, siden vi bruker det der, og det er også veldig vanskelig å få tak i.

Tindved vokser faktisk vilt i Norge, men siden bærene er så små, og sitter fast i små torner, tar det veldig lang tid å sanke dem. Disse små bæene inneholder organiske syrer, garvestoffer, eterisk olje, flavonglykosidet quercetin, provitamin A og vitaminene B kompleks, store mengder vitamin C og E. Også  betydelige mengder med mineraler som svovel, selen, sink og kopper. I Kina finnes det mer enn 200 medisinske og kosmetiske produkter med tindved. Med andre ord, dette er et bær man kan spise med god samvittighet. Det inneholder faktisk dobbelt så mye C-vitamin som en appelsin, og det er ganske morsomt når du ser forskjellen på størrelsene.

Jeg laget en herlig saft, etterfulgt av gele, og det ble en helt nydelig dessert. Med vaniljekesam på toppen ble det faktisk helt perfekt.


5l frosne tindvedbær
2 dl vann
4 ss sukrin

Kokes opp og siles.

5-6 plater gelatin
( regelen er 1 plate pr. dl, så mål opp og gå utifra det )

Legges i kaldt vann til de er oppløste. Klem ut vannet og ha gelatinen i en kjele. Rør hele tiden, og ha på litt av tindvedsaften. Når gelatinen er smeltet og alle klomper er borte, har du alt over i resten av saften.

Ha saften i ønsket glass eller form, og vent til det har stivnet! Pynt med ønsket pynt. Jeg pisket litt fløte og hadde i mager vaniljekesam, og sprøytet det på toppen! Tindved er veldig syrlig, så den søte fløtesmaken veier opp! Nyt 🙂

17 kommentarer
  1. Jippi! Du fulgt opp og postet et matinspoinlegg 😀
   Dette så helt nydelig ut Nora, du er så utrolig inspirerende, både innen for de forskjellige matrettene du lager og legger ut her på bloggen, bildene du tar, som også er helt fantastiske, du får frem så gode synspunker i bildene dine, de er så utrolig sterke, noen ganger sårbare og kjærlige, men utrolig nydelig! Selv et mat -bildet kommer frem på denne måten.
   Stå på Nora, ha en fin dag helg, nyt den og kos deg! 🙂

  2. Kan ddu legge ut oppskriften på granolaen du lagde i går? Og hva du bruker det sammen med, og evt til frokost, lunsj, kvelds osv?:)

  3. Kjempe flott blogg du har! Blir nesten helt misunnelig her jeg sitter! Jeg har ikke blogg fortiden, så tenkte det var bedre å tipse deg om en sinnsykt fet konk som er nå. Det helt sinnsyke er at premien er en flatskjerm TV verdt 5 000 kr!!!! Prøv da vel! 🙂 Tenk om du får TV’en! 😀

  4. Tindvedbær.. vet du hvor oss “normale” kan kjøpe dette? Altså vi som ikke jobber som kokk og ikke har tilgang til disse herlighetene? 🙂

  5. Kine Borkmo: Utrolig kreativ? Ufortjent! Hun eller en annen ansatt har nok laget desserten på restauranten Nora er lærling på, og/eller så har Nora sikkert fått oppskriften på desserten derfra. Hun har kun byttet ut sukker med sukrin og hatt i litt kesam ? noe jeg ikke ville kalt kreativt!
   Nora Alba: Du la ikke til kilden(e) du brukte i innlegget.

  6. Thea: oi, er det bloggpolitiet? For det første så er jeg UTDANNET, ikke lærling. Og for det andre, så er det kanskje sant at en gelè oppskrift ikke er så utrolig kreativt med tanke på hvor lett det er å lage – men du har ingen rett til å skrive på den måten du gjør, eller “anklage” meg for å “jukse”. Jeg bruker så og si flere timer hver eneste dag på å handle inn råvarer, finne opp oppskrifter og lage mat, for så å legge de ut her, og det gjør jeg fordi jeg elsker det og leserne mine. IKKE for at mennesker som deg skal komme inn og spre negativitet. Og for å få det klart – jeg laget denne helt fra bunnen av, selv, og fulgte ingen oppskrift. Så neste gang du absolutt skal vise din kvalmende side ved å kommentere, ha ihvertfall riktig informasjon.

   Jeg har ikke skrevet kilder fordi det ikke finnes noen. Akkurat som kommentaren din.

  7. Egentlig hadde jeg bare tenkt til å skrive takk for at du la ut oppskriften, og at det ser kjempegodt ut – innlegg som disse er en stor del av grunnen til at jeg har fortsatt å lese bloggen din i flere år nå! -, men jeg følte at jeg også må si at jeg beundrer deg for at du står opp mot sånne som Thea over her! Heldigvis er de fleste leserne dine snille og greie:)

  8. ar plukket tindvedbær i mange år. Masse langs Trondheimsfjorden.Suveren til saft, gele,likør og dessert. Dessuten er bærene fulle av C-vitamin og andre verdifulle stoffer. Tar en teskje Tindvedgele hver morgen.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg