kjøtt er best, eller?….

I går leste jeg en artikkel på fitnessbloggen om kostholdsfakta. Fitnessbloggen er en blogg jeg har fulgt med på i mange år, og jeg anbefaler virkelig å lese den til dere som lurer på ting angående mat, kosthold, dietter og trening. 

Uansett, bare for morroskyld leste jeg kommentarene, noe jeg absolutt aldri gjør. Der, mellom alle kloke ord, spørsmål og svar, fant jeg en av de dummeste og mest useriøse kommentarene jeg noensinne har lest.  

“Kjøtt er det verste for helsa di. Bare tenk på alle hormonene som blir utløst i dyret før det blir drept, spesielt kuer, kyllinger og griser som lever i fangenskap hele livet. Når du spiser kjøtt spiser du kjøtt fylt av hormoner som frykt, angst og redsel. Disse hormonene ligger i kjøttet, og når du spiser dette kjøttet spiser du elendighet. Er ikke rart vi lever i en verden med så mange psykiske lidelser. Vi lever i lidelse.” 

Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg vet heller ikke hvorfor jeg orker å i det hele tatt publisere eller svare denne kommentaren, men jeg må allikevel bare få det ut.
For det første, bare for å ha det klart, jeg har ingenting imot vegetarianere. Det er jo ingen hemmelighet at denne jenta er det, det lyser jo ut av hele kommentaren. Men når mennesker med såpass lite kunnskap våger å skrive at kjøtt er farlig og at dyrene drepes under frykt, da blir jeg irritert.

Her i Norge drepes dyr på en veldig, veldig menneskelig måte. Som kokk har jeg lært mye om dette, og jeg har også vært på blandt annet Gilde og sett hvordan alt fungerer. Selvfølgelig, å kjøpe økologisk kjøtt er jo det aller beste, men det er ikke temaet her. Dyret blir fraktet til slakteriet, og når de blir drept, dør de på sekundet. Dette er veldig strengt, nettopp for å gi dyret minst mulig smerte, som også fører til et bra kjøtt. Og nei, dyret vet ikke at den skal dø, for de som trodde det. I andre land er det selvfølgelig helt andre regler og jeg skal ikke påstå at det blir gjort på en bra måte, men ettersom dette var en norsk side og en norsk dame som kommenterte, spiller ikke det noen stor rolle i denne diskusjonen. 

Om man velger å slutte å spise kjøtt er opp til hver enkelt person, og jeg har ingen formening om det, egentlig. Vi gjør som vi vil, vi spiser det vi vil og om man ikke vil spise hest fordi man rir eller slutter å spise oksekjøtt fordi man synes det skader kroppen, har absolutt ingenting med menneskene rundt å gjøre. Men jeg reagerer når det går den omvendte veien, og de som ikke spiser kjøtt, skal komme med tåpelige utsagn om oss som spiser det. For meg blir det helt absurd å skrive på en slik måte. Om mennesker egentlig er kjøttetere eller ikke er en liten hemmelighet, men en ting er sikkert – mennesket har levd av kjøtt i tusenvis av år. Ja, vi har utviklet oss og nei, vi må helt sikkert ikke spise kjøtt for å kunne overleve, men kjøttindustrien kommer aldri til å bli borte. Så kan ikke de som er vegetarianere og som forventer at alle rundt skal ta hensyn og vise respekt for valget deres, vise det tilbake til oss som faktisk velger å spise kjøtt? Eller er det en forskjell på det?

Det som også gjør meg sint er at denne kvinnen drar alle under en kam. Det hadde vært noe annet om hun skrev “det kjøttet” eller “den produsenten”, men når hun skriver at kjøtt i sin helhet er dårlig for helsen……nei, det eneste jeg må si meg enig i er at vi lever i lidelse. Stakkars jente. 

10 kommentarer
  1. Dumt av dg å kalle en dum pga av hennes mening. Hvem vet om du eller hun har riktig. Det at du påstår at dyr er ikke redde før slakt mener jeg er kynisk av dg å si. Jeg har også sett hvordan dette foregår og har en helt annen oppfatning enn deg. Men jeg kaller deg ikke dum og mener du er helt på jordet. Du har ditt perspektiv på ting, det gjelder ikke for alle. Så veldig respektløs av dg å skrive på denne måten du gjør.
   http://www.dyrevern.no/landbruk/annet_om_landbruk/fakta_om_dyrevelferd_i_industrilandbruk

  2. Anonym: men det var heller ikke poenget. jeg har skrevet ganske tydelig at jeg forstår greia hennes, men kommentaren hennes var unødvendig useriøs og provoserende, og det var det jeg ble irritert av og kalte “dumt”.

  3. Hun har rett, da. I at kjøtt er farlig. Hun bare sa det på grunnlag av noe veldig merkelig. For å se litt bort fra det etiske: mennesker er ikke laget for å spise animalske produkter i det hele tatt. Ville ikke anbefalt fitnessbloggen for å få kunnskap om kosthold og ernæring. Vil blant annet anbefale PubMed, verdens største database innen vitenskap i felt som medisin, sykepleie og odontologi. Vurder for eksempel denne omfattende artikkelen: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3662288/ og denne videoen https://www.youtube.com/watch?v=30gEiweaAVQ&feature=youtu.be. Kjøtt- og meieriindustrien produserer også mer klimagasser enn alle biler, båter, fly, busser og motorsykler på hele kloden gjør. Tilsammen (kilde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2367646/).
   Men først og fremst anbefaler jeg et åpent sinn. Og et kritisk et. Kjøtt og meieri = penger og makt. Hva gjør visse mennesker for penger og makt? Alt. Det inkluderer også å veilede oss i feil retning når det gjelder mat. Det gjør oss syke. Hodepiner, depresjon, overvekt, kreft, forkjølelse, hjerneslag, diabetes, høyt kolesterol, høyt blodtrykk, og så videre. Hva gjør syke mennesker? De går til legen. Hva får de? Medisiner. Og noen tjener veldig mye på dette. Bare ikke vi.

  4. Haha! Det er så lættis når noen kommenterer en sak og ja, tror de er verdensmestere på temaet. Samtidig blir jeg også litt satt ut, noen må nesten fortelle dem at det ikke er helt som de tror. Bra du tar i et tak for denne saken, både kjøtt og “teite” kommentarer 😛

  5. Kjempe fint innlegg! Alt med måte tenker jeg. Tror det er viktig at vi tenker over hvor maten faktisk kommer fra, slik får man også de beste råvarene. Selv prøver jeg å spise en vegetarett i uken, men det er mest av miljøhensyn, da kjøttindustrien står for mengder med klimagasser, samt den konsekvensen det har på miljøet å importere kjøtt inn til Norge. Mat er et spennende tema, fra alt til smak til politikk! 🙂

  6. Ikke alle vegetarianere tvinger sine overbevisninger på alle rundt seg, og de fleste vil bare la være å spise kjøtt pga egen helse og samvittighet. Når det er sagt har alle mennesker rett til respekt for personen de er, kjøttetere, eller ikke. Men når det kommer til matvalg er det naturlig i mitt hode å respektere dem som tar et aktivt valg for miljøet og dyrevelferd mer enn dem som bare spiser kjøtt slik vi mennesker har gjort i tusener av år, som du sier. Det er upraktisk å være vegetarianer, og det er noe man gjør av en sterk overbesvisning om rett og galt. Ja, alle individer skal respekteres, men for meg er det helt opplagt at hva matvalg angår fortjener vegetarianere/veganere ekstra stor respekt.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg