nybakte kanelboller med rosa sjokoladeglasur

Endelig er vi i mai, dere! Er det bare meg, eller flyr tiden avgårde? Det føles jo ut som at det nettopp var nyttårsaften, spør du meg. Å feste natt til 1.mai begynner jeg kanskje å bli litt for gammel for, men det ble allikevel slik, siden to av mine beste venninner hadde bursdag. Det var kjempegøy og jeg koste meg masse, og jammen klarte jeg å våkne tidlig i dag og få til en god treningsøkt. 

Siden det har vært litt regn og grått i hele dag, tenkte jeg å lage noe som lyste litt opp – nemlig kanelboller! Jeg tror faktisk ikke at jeg har bakt i denne leiligheten en eneste gang, baking er noe jeg vanligvis ikke gjør sånn uten videre, men i dag var det veldig fristende. Dessuten, hvem vil ikke ha ferske kanelboller? I tillegg hadde jeg litt rosa sjokoladeglasur fra lørdag som jeg måtte bruke opp, og den passet perfekt som topping. Nam! 

Oppskriften er selvfølgelig hentet fra kanelbolledronningen Ida Gran Jansen, så jeg skal absolutt ikke ta æren for det. Jeg legger den allikevel ut, og jeg anbefaler alle å prøve den ut 🙂 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kanelboller

450 g hvetemel 
50 g sukker
25 g fersk gjær 
3 ts kardemomme 
1 ts salt
2 dl helmelk
1 stort egg
75 g romtemperert smør 
1 egg til pensling 

I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt og kardemomme. Gjæren smuldrer du bare i, men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær. Pisk sammen melk og egg og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader. Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. Om du har en kitchenAid maskin så bruk hastighet 2.

Når det har gått 10 minutter så tilsetter du romtemperert smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smør slik at det fordeler seg fint i deigen. Når du har tilsatt alt så skal deigen elte i 15 minutter på hastighet 2. De siste 5 minuttene satt jeg hastigheten litt opp til hastighet 4 (medium). Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis ikke skip denne prosessen. Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse.

Tar ca. 1-1,5 time. Sett bollen gjerne et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig. Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk og kjevle ut en stor rektangel.

Smør kanelfyllet utover og rull deigen sammen til en stor og stram pølse og kutt i 9-12 emner. Plasser snurrene i en form som er ca. 30 x 20 cm (min er 33 x 22,9 cm).

Pensle med egg og stek på 180 grader varmluft eller 190 grader over/undervarme i ca.15 minutter. Avkjøl. 

Rosa sjokoladeglasur 

200 g hvit sjokolade
2 dl kremfløte 
konditorfarge

Knus den hvite sjokoladen og ha den i en bolle. Varm opp fløten (ikke koke) og hell over den hvite sjokoladen. Rør til det blir til en fin og jevn røre. Farg med ønsket farge, og smør på bollene. Velbekomme!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg