deilig, vegansk høstrisotto

Risotto er en superenkel rett å lage, og man kan variere med så mye av tilbehør! Alt fra kjøtt og fisk til deilige grønnsaker passer godt, og det gjør den til et perfekt tilbehør til middagen. Denne gangen har jeg prøvd meg på en vegansk risotto, men denne oppskriften kan fint brukes som vanlig også. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

200 g risottoris 
1,5 dl hvitvin 
8 dl varm grønnsakskraft (eller annen)
3 sjalottløk 
2 fedd hvitløk
2 ss næringsgjær (eller parmesan)

olivenolje
salt
pepper
sitron, saft og skall 
150 g sopp (jeg brukte shitake, champinjong og kantarell)

Kutt opp soppen og stek den i en varm panne, litt og litt. Bruk gjerne mye olje/smør, så den blir skikkelig sprø og god. Smak til med salt og pepper og sett til side. 

Varm en kjele, og ha i olivenolje. Kutt sjalottløken i små terninger, og ha dem i oljen. Når løken har blitt blank, river du hvitløken i og rører godt. Ha så i risen, og rør til risen er blank. Hell i vin. Det er viktig å røre hele tiden, da risen har lett for å svi seg i bunnen. Hell litt og litt kraft i, og la det putre til risen er ferdigkokt. Riskornene skal være myke, men fortsatt ha litt kjerne i midten. 

Ta kjelen vekk fra varmen og smak til med salt og pepper. Riv litt sitronskall i, og ønsket mengde saft. Bland inn næringsgjær (eller parmesan). Ha i mesteparten av soppen, men spar litt til pynt. 

Server risottoen med en gang, og pynt med friske urter og resten av soppen. Jeg har brukt dvergbasilikum. Enjoy!