en lørdag på fjellet

For en lørdag! Noe jeg har hatt lyst til i mange, mange år er å dra til Langedrag naturpark. Jeg har vært der en gang før, men jeg husker ikke så mye siden jeg var så liten. Dette er en naturpark som ligger i Buskerud, ca 3 timer fra Oslo. De har alt av dyr fra norsk natur, og disse dyrene blir tatt godt vare på. Det er mye å oppleve, og man kan velge og vrake i alle slags aktiviteter. For 200,- kan du bare tusle rundt på tunet og nyte utsikten blant geitekillinger, påfugler og kaniner som løper fritt rundt. For en liten pris ekstra kan du blant annet ri på hest, mate rovdyr eller kjøre hundespann. En fantastisk opplevelse for både små barn og små voksne som oss!

Vi var så utrolig heldige med været, og fikk nyte den fantastiske utsikten utover fjorden. Vi kjørte også litt rundt i området, noe jeg virkelig anbefaler. Naturen er helt nydelig, og veldig annerledes fra det vi er vandt til her i Oslo området. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi var der bare på en dagstur, noe som holder godt om man ikke har mulighet til å overnatte. Om dette er ønskelig kan du leie et koselig rom som inkluderer frokost. De ansatte var kjempehyggelige, så dette stedet anbefaler jeg på det sterkeste! Tusen takk for en perfekt lørdag. 

nybakte kanelboller med rosa sjokoladeglasur

Endelig er vi i mai, dere! Er det bare meg, eller flyr tiden avgårde? Det føles jo ut som at det nettopp var nyttårsaften, spør du meg. Å feste natt til 1.mai begynner jeg kanskje å bli litt for gammel for, men det ble allikevel slik, siden to av mine beste venninner hadde bursdag. Det var kjempegøy og jeg koste meg masse, og jammen klarte jeg å våkne tidlig i dag og få til en god treningsøkt. 

Siden det har vært litt regn og grått i hele dag, tenkte jeg å lage noe som lyste litt opp – nemlig kanelboller! Jeg tror faktisk ikke at jeg har bakt i denne leiligheten en eneste gang, baking er noe jeg vanligvis ikke gjør sånn uten videre, men i dag var det veldig fristende. Dessuten, hvem vil ikke ha ferske kanelboller? I tillegg hadde jeg litt rosa sjokoladeglasur fra lørdag som jeg måtte bruke opp, og den passet perfekt som topping. Nam! 

Oppskriften er selvfølgelig hentet fra kanelbolledronningen Ida Gran Jansen, så jeg skal absolutt ikke ta æren for det. Jeg legger den allikevel ut, og jeg anbefaler alle å prøve den ut 🙂 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kanelboller

450 g hvetemel 
50 g sukker
25 g fersk gjær 
3 ts kardemomme 
1 ts salt
2 dl helmelk
1 stort egg
75 g romtemperert smør 
1 egg til pensling 

I en kjøkkenmaskinbolle har du mel, sukker, gjær, salt og kardemomme. Gjæren smuldrer du bare i, men pass på å ikke legg saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær. Pisk sammen melk og egg og varm opp til litt under lunkent, ca. 30 grader. Hell melk/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. Om du har en kitchenAid maskin så bruk hastighet 2.

Når det har gått 10 minutter så tilsetter du romtemperert smør i terninger. Jeg pleier å dra ned deig fra eltekroken før jeg tilsetter smør slik at det fordeler seg fint i deigen. Når du har tilsatt alt så skal deigen elte i 15 minutter på hastighet 2. De siste 5 minuttene satt jeg hastigheten litt opp til hastighet 4 (medium). Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis ikke skip denne prosessen. Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse.

Tar ca. 1-1,5 time. Sett bollen gjerne et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha doblet seg når den er ferdig. Velt deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk og kjevle ut en stor rektangel.

Smør kanelfyllet utover og rull deigen sammen til en stor og stram pølse og kutt i 9-12 emner. Plasser snurrene i en form som er ca. 30 x 20 cm (min er 33 x 22,9 cm).

Pensle med egg og stek på 180 grader varmluft eller 190 grader over/undervarme i ca.15 minutter. Avkjøl. 

Rosa sjokoladeglasur 

200 g hvit sjokolade
2 dl kremfløte 
konditorfarge

Knus den hvite sjokoladen og ha den i en bolle. Varm opp fløten (ikke koke) og hell over den hvite sjokoladen. Rør til det blir til en fin og jevn røre. Farg med ønsket farge, og smør på bollene. Velbekomme!